Slovenija
34 ogledov

Razdelijo 50 obrokov, a potrebe naraščajo

juha Shutterstock
Število brezplačnih obrokov, ki jih novogoriški dom upokojencev dnevno ponuja ljudem v stistki, se je zvišalo. Potrebe po tovrstnih obrokih še kar naraščajo.

"V začetku je dom ponujal dvajset brezplačnih obrokov dnevno, na kar smo krajši čas beležili upad zanimanja za brezplačna kosila. Sedaj, ko je dom prevzel tudi dogovarjanje z upravičenci do brezplačnih kosil, se število oseb, ki potrebujejo brezplačen obrok, povečuje," o trenutni situaciji pravi Bojan Stante, direktor Doma upokojencev Nova Gorica. 

Idejo o pomoči socialno ogroženim z razdeljevanjem hrane pomoči potrebnim je Stante realiziral konec lanskega leta. Dnevno razdelijo 30 kosil. Sprememba v primerjavi z začetkom akcije je ta, da je dom sistem evidentiranja upravičencev prevzel sam. Uporabnike o možnostih brezplačnih kosil obveščajo Rdeči križ, Karitas, Center za socialno delo Nova Gorica in Humanitarno društvo KID. "Nam pošljejo osnovne podatke upravičenca, dom pa uporabnika sprejme ter ga vpiše na čakalno listo, če je uporabnikov več, kot je ponujeno število obrokov," postopek opiše Stante.

Potrebe naraščajo 

Načelnica Oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Nova Gorica Marinka Saksida dodaja, da se kosila delijo tudi v novogoriškem dijaškem domu, nekaj kosil pa dostavijo tudi iz vrtca. "Trenutno je na voljo 50 brezplačnih obrokov dnevno, 30 v Domu upokojencev Nova Gorica in 20 v Dijaškem domu Nova Gorica," pravi Saksidova. Na občini bodo k sodelovanju poskušali pritegniti še druge organizacije.  

Petdeset obrokov dnevno bo na razpolago vsaj do konca letošnjega leta, pri čemer načrtujejo, da bodo z zagotavljanjem brezplačnih obrokov nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Kot pravi, potrebe po tovrstnih obrokih v zadnjem času naraščajo.

Brezplačni topli obrok lahko posamezniki dobijo z bonom, ki ga lahko dvignejo na Območnem združenju Rdečega križa Nova Gorica ali na sedežu Humanitarnega društva KID Otrok otroku. Sodeluje tudi goriška območna Karitas. "Ker ima vsak od obeh izvajalcev, kjer se delijo obroki, najboljši pregled nad potekom delitve, so v Domu upokojencev prevzeli tudi delitev bonov oz. neposredno sprejemajo prijave za brezplačne obroke," še pojasnjuje Saksidova.

Komentarjev 3
  • police 20:16 10.avgust 2014.

    niti ne. nekateri imajo trikrat preveč, ker seveda naši angeli vparlamentu delajo kako je "treba", ker pa roka roko umije, crkne tovarna ali kakšna pomebna panoga, nekateri seveda imajo od tega korist, saj se na cestah znajde delavec, ki ima ...prikaži več komaj za položnice, da ne omenjamo potlej jedačo. eeeeeee....... živeli J.J in Z.J. in njim podobni.

  • rhombur 18:28 10.avgust 2014.

    Bajta 300+ kvadratov, nov avto na leasing, prikolica v Istri, pol pa jamrajo, da ni za hrano. Slovenec Slovencu lopov.

  • maresem 17:46 10.avgust 2014.

    SLOVENIJA moja dežela - sramote.