Slovenija
1045 ogledov

Razdelili 270 ton hrane in plačali za 53 tisoč evrov položnic

Slovenska Karitas pomoč razdeljevanje hrane paketi hrana humanitarna pomoč
1/3
Arhiv Karitas
V času epidemije koronavirusa so zelo dejavne tudi humanitarne organizacije. V teh časih je pomembno, da nihče ne ostane brez najnujnejšega, poudarjajo v Slovenski karitas in Rdečem križu Slovenije.

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je poudaril, da so si v prvem obdobju epidemije zadali pomembno nalogo, da v tem času nihče ne sme biti sam. "Vsi morajo imeti možnost, da nekoga pokličejo, povedo za svojo stisko." V ta namen so odprli telefonske številke, na katerih so na voljo njihovi strokovni delavci. Prejeli so že okoli 1300 klicev obupanih ljudi, ki so jim nudili pogovor in jih skušali pomiriti. 

V Slovenski karitas so veselih odziva mladih, ki so naredili poseben program za starejše, v okviru katerega mladi kličejo starejše. Z vsemi bolnimi in starejšimi so stik vzpostavile tudi župnijske karitas. 

V teh časih je pomembno, da nihče ne ostane brez najnujnejšega. "Več kot 15.000 gospodinjstev smo oskrbeli s hrano in higienskimi pripomočki. V tem času smo imeli 670 novih primerov, ki so prejeli pomoč zaradi izolacije ali zaradi izgube zaposlitve. Razdelili smo 270 ton hrane in pomagali pri plačilu položnic v višini 53.000 evrov," je dejal Tomažič. Pomagal jim bo tudi Mercator, ki jim je za jutri obljubil pomoč v višini 1000 paketov hrane in 1000 paketov higienskih pripomočkov. 

"V aprilu imamo še veliko nalogo oskrbeti še ostalih 30.000 gospodinjstev, ki so prejemniki redne pomoči. Najbolj pomembno je, da smo v teh časih stopili skupaj," je poudaril Tomažič. 

Covid-19, UKC Ljubljana Novi podatki Slovenija Novi podatki: še trije mrtvi in srhljive številke iz domov za starejše

Dnevno na terenu več kot 900 ljudi

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije (RKS) Cvetka Tomin je povedala, da je Rdeči križ Slovenije v času epidemije za pomoč dodatno zaprosilo še več kot 1000 ljudi, najmanj 90.000 pa jih je že redno vključeno v prejemanje njihove pomoči. Poudarila je, da njihovi pripadniki delajo vse dni. Dnevno je na terenu več kot 900 prostovoljcev in osebja RKS, ki sodelujejo tudi z bolničarji prostovoljci na kontrolnih točkah s sosednjimi državami, pomagajo v domovih za starejše. 

Sodelujejo tudi s transfuzijskimi službami za preskrbo s krvjo, s katero smo za zdaj še samozadostni. Na področju krvodajalstva so se morali prilagoditi novim razmeram in zaradi zaščite krvodajalcev in osebja organizirati odvzeme krvi tako, da krvodajalce povabijo na darovanje s sms-sporočilom. "Vsem krvodajalcem hvala, da se tudi v teh razmerah odzovejo in darujejo del sebe za življenje nekoga drugega," se je zahvalila. 

Zaradi epidemije se je obseg dela in stroškov povečal, zato pozdravljajo povabilo vlade na pogovor. Kot so povedali tudi v Slovenski karitas, so dobili obljubo, da bodo njihovi predlogi upoštevani.   

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 19:22 09.april 2020.

    Tako imenovane "humanitarne organizacije" podpirajo lenuhe, ki nočejo delati in nikoli niso delali in s tem karkoli prispevali v proračun. Imeti pa hočejo vse tisto, kar imajo delovni in varčni državljani.