Slovenija
1794 ogledov

Razdor v koaliciji: SDS in NSi nasprotujeta SMC

ljubljana 23.12.09, lekarna Bitenc, mercator center, lekarna, ponovno odprta, bi Anže Petkovšek
Več lekarn v večjih mestih in turističnih naseljih, manj v manjših krajih?

Med koalicijskimi strankami SDS, NSi in SMC je prišlo do pomembnega in tudi nenavadnega razkroja, stranke namreč deli predlog novega zakona o lekarniški dejavnosti. Nenavadno in nepričakovano je, da spremembam zakona, ki so jih pripravili v SMC, zdaj nasprotujejo v SDS in NSi, čeprav so poslanci SDS in NSi spremembe zakona v prvem branju podprli in ocenili, da so primerne za nadaljne branje.  

"Amandmaji SMC so skrajno škodljivi"

"Amandmaji SMC so skrajno škodljivi, nasprotujemo, da bi omogočil predvsem zaslužkarstvo in prihajanje sredstev in poslovanja v občinske proračune," pravi Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Ministrstvo je zato predlagalo spremembe s katerimi je vlada soglašala, koalicijski SDS in NSi pa sta nato v petek v državni zbor vložili amandmaje na prvotni predlog SMC, ki sta ga sami, kot rečeno, že podprli. 

Za kaj pravzaprav gre?

SMC je v noveli zakona predlagala, da se v takoimenovano gravitacijsko območje, ki ga določajo sosednja naselja in povprečno število prebivalcev tega območja, ki gravitirajo k središču, štejejo tudi prebivalci z začasnim prebivališčem ter dnevni in sezonski migranti. Ta pogoj bi bistveno spremenil mrežo lekarn.

Nasprotuje tudi stroka in nekatere občine

Kot opozarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije ter nekaterih občinah, bi tak zakon ne le omogočil odpiranje številnih novih lekarn pač pa bi bila njegova posledica tudi zapiranje lekarn v manjših krajih, kar bi pomenilo tudi slabšo preskrbljenost z zdravili. 

Predlog SMC odpira tudi možnost po kateri lahko javni lekarniški zavod podpre ali ustanovi lastnega dobavitelja. Gre za takoimenovano vertikalno povezovanje, ki je leta 2016 prepovedala vlada Mira Cerarja in tako onemogočila, da bi lekarne imele v lasti veledrogerista.

V SDS in NSi zdaj predlagajo dopolnilo na podlagi katerega bodo določeni pogoji za ustanovitev lekarne na določenem območju, glede sprememb, ki bi omogočale vertikalno povezovanje pa predlagajo, da se črtajo. 

 

 

Komentarjev 2
  • eminenca 14:36 27.september 2021.

    zelo lepo bi bilo, če bi začeli delat za narod al pa za ljudstvo, ki vas je volilo , ne pa za svoje žepe ... kdo vas bo volil? samo še bedak ... popušili do konca

  • eminenca 14:26 27.september 2021.

    a zdej bi pa še lekarne zapiral ... banda od bande ... zaprto ogromno majhnih štacun, pošte in še kaj ... zaprite vse , kaj še čakate idioti, vam je lahko ker vam nekdo prinese al pa greste s svojim ...prikaži več bmw-jem kamorkoli , najrajš pa na brdo na dobro papico , pa na piške, res ste banda lopovska ... malo pomislite na starejše , upokojence, nima vozila, težko hodi, svojci ga ne vozijo okoli al jih pa sploh nima več ... karma bo težka, brez skrbi, bašte si žepe, lopovi