Slovenija
21 ogledov

Razglednica, ki razburja

Tale razglednica s staro fotografijo in novim napisom je razburila italijansko s Žurnal24 main
Fotografija. Ni bilo zlih namenov, le neposrečena marketinška poteza.

“Prepričan sem, da lastnik gostilne Ribič tega ni storil iz zlih namenov, bila je le marketinška poteza, ampak žal ni izpadlo, kot bi moralo. Slika z razglednice je iz leta 1920. Ko je nastala, je bil na stavbi napis trattoria Bressan,” je povedal Aurelio Bressan iz italijanske narodne skupnosti. Na mestu nekdanje trattorie je danes gostilna Ribič, kjer so dali natisniti razglednico s skoraj sto let staro fotografijo in nanjo dodali sodoben napis gostilna Ribič.

Župan poziva k umiku

Na izolski občini so z zadevo seznanjeni. “Predstavnica italijanske skupnosti je župana opozorila na razglednico, ki je po njenem mnenju neprimerna, zato je župan za lastnika gostilne sestavil dopis, v katerem ga poziva, naj tako razglednico umakne in jo dvojezičnemu okolju primerno priredi. Sicer za tržne pristope ni potrebna dvojezičnost, vendar gre v tem primeru za senzibilnost in spoštovanje naše zgodovine, saj so v tistem obdobju tukaj prebivali Italijani,” je povedal Blaž Maljevac, tiskovni predstavnik občine.

Lastnik presenečen

Lastnik gostilne Edvard Jankovič s pritožbami pripadnikov italijanske narodne skupnosti ni bil seznanjen in ga je naše vprašanje precej presenetilo. “Sem solastnik stavbe, restavracijo sem kupil od Mercatorja, ki je prevzel nekdanjo Jestvino, in oni so že pred leti gostilno tudi poimenovali v Ribič. Če bi na razglednici pisalo Bressan in ne Ribič, bi se ljudje čudili, ko bi prišli sem. Drugače pa v naši potezi ni bilo nobenih slabih namenov proti skupnosti,” je komentiral Jankovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.