Slovenija
4129 ogledov

Raziskava javnega mnenja: Logarju se močno smeji

Anže Logar Saša Despot
Takšno je razpoloženje med volivci pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami.

Na jesenskih predsedniških volitvah bi tako v prvem kot v drugem krogu največ glasov dobil poslanec SDS Anže Logar, nekaj možnosti za uspeh imata še odvetnica Nataša Pirc Musar in evropski poslanec Milan Brglez, kaže raziskava agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer. Med strankami je na prvem mestu Gibanje Svoboda, na drugem pa SDS.

Med šestimi kandidati, ki so med anketiranci v zadnjih dveh merjenjih dobili najvišjo podporo, bi Logarja izbralo 34,1 odstotka anketiranih ali 3,9 odstotne točke več kot avgusta, Pirc Musarjevo pa 31,4 odstotka, kar je v primerjavi z avgustovsko meritvijo prav tako 3,9 odstotne točke več. Za nekdanjega evropskega poslanca in zunanjega ministra Iva Vajgla bi se jih odločilo 5,4 odstotka, za kočevskega župana Vladimirja Prebiliča 3,5 odstotka, za nekdanjega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja dva odstotka, za glasbenika Gregorja Bezenška mlajšega pa 0,3 odstotka.

Med vprašanimi jih 1,7 odstotka ne bi izbralo nobenega od naštetih, 1,6 odstotka jih je odgovorilo, da ne bodo volili, 17,6 odstotka pa, da ne vedo.

Če bi imeli možnost v drugem krogu izbirati med Logarjem in Pirc Musarjevo, bi jih Logarja izbralo 42,1 odstotka ali 2,4 odstotne točke več kot avgusta, Pirc Musarjevo pa 41,9 odstotka ali 4,8 odstotne točke manj kot avgusta. Če bi izbirali med Logarjem in Brglezom, bi prvega obkrožilo 51,4 odstotka, drugega pa 25,2 odstotka. Če pa bi izbirali med Pirc Musarjevo in Brglezom, bi kandidatko obkrožilo 46,4 odstotka, kandidata pa 29,7 odstotka.

Pri tem avtorji ankete izpostavljajo, da Brgleza niso vključili v osnovno vprašanje, koga od predsedniških kandidatov bi anketirani volili na jesenskih predsedniških volitvah. Njegov vstop v predsedniško tekmo namreč na začetku anketiranja še ni bil potrjen. Pač pa so anketni vprašalnik sredi minulega tedna dopolnili tako, da so vključili možnost izbire v drugem krogu med njim in Logarjem in med njim in Pirc Musarjevo, pri čemer je sodelovalo 513 vprašanih.

Z vlado več nezadovoljnih kot zadovoljnih

V anketi so ugotavljali tudi, kako vlada izpolnjuje pričakovanja. V prvih stotih dnevih svojega delovanja je v celoti izpolnila pričakovanja 22,8 odstotka sodelujočih, medtem ko jih je 28,2 odstotka menilo, da pričakovanj ni izpolnila. Da je pričakovanja izpolnila le deloma, jih je navedlo 43,7 odstotka, takšnih, ki ne vedo oz. ne morejo oceniti, pa je 5,3 odstotka. 

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 58,2 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 30,1 odstotka. Odgovor ne vem jih je podalo 11,7 odstotka.

Ninamedia je anketo izvedla med 12. in 15. septembrom, sodelovalo pa je 700 ljudi.

Slovenija predsedniške volitve Slovenija Letošnje volitve nas bodo stale precej več kot prejšnje Nataša Pirc Musar Slovenija Drugi se hvalijo, pri Pirc Musarjevi skrivnostni

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar pantani
    pantani 07:17 20.september 2022.

    Prva je manipulatorka in zelo koruptivna,drugi je pa vidni član SĐS sekte!!! Komu gre moj glas?, nobenemu od te dvojice!!!

  • Avatar NX11
    NX11 23:30 19.september 2022.

    Po enketi Mediana za Delo, je prvih 100 dni golobistov 56,5% ocenilo negativno ali izrazito negativno.

  • Žvižgač 21:30 19.september 2022.

    Enim se smeji enim se sere, Pirc Musarjevo pa nikoli in nikdar. Po moje če bi se jasno distanciral od trenutne politike SDS je zame najbolj sprejemljiv kandidat izmed ostale ponudbe koristoljubnećev in oportunistov brez meja. Ponudbe eksotov ne bom ocenjeval.