Slovenija
9480 ogledov

Razkrit nov primer izkoriščanja tujih delavcev

avtopralnica Profimedia
Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščenju delavcev iz Indije in nasilja nad njimi, je razkrila TV Slovenija.

Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo, odvzeli potne liste. V družbi Amonte očitke zanikajo. Pristojni organi so ločene preglede opravili konec julija.

Indijski delavci, ki so delo opravljali v avtopralnici, so po poročanju TV Slovenija (TVS) zaradi hudih groženj pobegnili, dva sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici.

Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega izmed njih, pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.

Ob prihodu v Slovenijo naj bi 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste, nazaj pa naj bi jih dobili dan pred obiskom inšpekcije za delo. Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije slutili že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli, prestrašeni delavci pa so poklicali policijo.

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice "delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov".

Direktor družbe Amonte Semir Hajdarpašić, ki sicer ni želel pred kamero, je za TVS vse očitke zanikal. Prepričan je, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev, saj pravi, da so vse od začetka izražali zadovoljstvo nad delovnimi pogoji, nato pa kar naenkrat zahtevali višje plače in izginili.

Ocenjuje, da so delavci podjetje izkoristili za nadaljevanje poti proti severu Evrope.

Kot je še poročala TVS, so finančna uprava, inšpektorat za delo in policija konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju, a postopki še niso zaključeni.

To ni prvi tak primer v zadnjem obdobju. V začetku junija je v javnost prišla informacija o hudih kršitvah pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Delavci so bili brez počitka tudi po 30 ur, spali so v skladiščnih prostorih podjetja in uporabljali eno stranišče

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 30
 • mirror 13:33 10.avgust 2022.

  Samo v vednost komentatorjem. Lastniki tega podjetja so tesni prijatelji ljubljanskega župana.

 • Avatar pantani
  pantani 12:40 10.avgust 2022.

  Še v LITOSTROJ POWER poglejte kako se določene delavce izkorišča in izvaja mobing!!!

 • leonardo 08:56 10.avgust 2022.

  Dragi moji komentatorji in novinar. Kaj niste zamenjali r in p v priimku. To vse pojasni!