Slovenija
18252 ogledov

Razkrito: Janša z dobavitelji zdravstva na mondenih otokih že leta igra golf

Mauritius Mavricij Golf
1/4
Profimedia
Predsednik vlade Janez Janša že skoraj dvajset let z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu, razkriva portal Necenzurirano.

Tam se udeležuje turnirjev v golfu, kjer igral skupaj z lobistom Božom Dimnikom in znanim poslovnežem Andrejem Marčičem, ki zadnje tedne polni naslovnice časopisov zaradi kratke veze in ločitve od Eve Erjavec, hčerke nekdanjega predsednika Desusa Karla Erjavca.

Oba poslovneža sta že vrsto let med najvplivnejšimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu.

Marčič je lastnik in podjetja Marand, ki je po podatkih portala Necenzurirano v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov.

Portal razkriva tudi, da je bil v tem podjetju med letoma 2007 in 2014 zaposlen Žan Janša, sin Janeza Janše.

Za 200 milijonov evrov poslov pa je z UKC Ljubljana in drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarilo podjetje Medias International, ki je v lasti Diane Dimnik, hčere Boža Dimnika.

Mauritius Mavricij Golf | Avtor: Profimedia Profimedia

Janša je v preteklosti sicer že povedal, da na Mavriciju igra golf, ni pa bilo znano, s kom.

Tik pred enim od golf turnirjev, na katerem so igrali Janša, Dimnik in Marčič, je tedanja poslanka SDS Jelka Godec poudarjala, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu potrebna ničelna toleranca do korupcije.

Dva meseca po tem, ko je Janša z dobavitelji igral golf, je SDS na temo korupcije v zdravstvu zahtevala izredno sejo državnega zbora, so še zapisali pri Necenzurirano.

"Imamo jasne rešitve za reorganizacijo, zatrtje korupcije pri javnih naročilih in odgovore na temeljno vprašanje, kako z vedno omejeno količino sredstev, ki jih lahko namenimo za javno zdravstvo, kar najbolj povečati dostopnost in kakovost storitev," je Janša leta 2016 govoril v intervjuju za strankarsko televizijo. 

Kaj vse so še odkrili novinarji Necenzurirano, si lahko preberete na tej povezavi.

Komentarjev 35
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:13 24.julij 2021.

    IJJ priznava igranje golfa na Mauriciju ne priznava samo korupcije kar pa je isto kot da bi to priznal kajti s komer si takšen si.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:41 23.julij 2021.

    Res ste levičarski mediji prava sramota!! Kako lahko verjamete,da bi med 12 letno vladavino levičarjev Janša lahko komu zrihtal kakšen posel??

  • duc1 17:34 23.julij 2021.

    Bogdan ti imaš krizo v glavi.Procenti od posla pa so verjetno visoki.