Slovenija
84549 ogledov

Razkrivamo najvišje plače v Sloveniji, Colarič šele na šestem mestu

denar, euro, bankovci
1/5
Žurnal24 main
Rekorder je prejel več kot tri milijone evrov plače, Jože Colarič ni med petimi najbolje plačanimi v Sloveniji.

Najvišja letna plača, ki je bila lani izplačana v Sloveniji, znaša skoraj 3,1 milijona evrov bruto, kažejo podatki finančne uprave. Predsednik uprave Krke Jože Colarič, ki je najbolje plačan direktor borznih družb, je zelo verjetno šele na šestem mestu.

Dva človeka lani sta zaslužila več kot tri milijone evrov. To je več kot 258 tisoč evrov bruto na mesec, kar je približno 102 tisoč evrov neto. Poglejmo še nekaj nepredstavljivih številk: pri takšni plači so mesečni prispevki zaposlenega 57 tisoč evrov na mesec, dohodnina znaša 99 tisoč evrov, strošek delodajalca pa je več kot 300 tisoč evrov, saj prispevki delodajalca znašajo 42 tisoč evrov.

Finančno upravo smo prosili za podatke o najvišjih desetih prihodkih v kategoriji 1101, to je plača, nadomestilo plače in povračila stroškov v zvezi z delom za dohodnino za leto 2022. Podatki kažejo, da je pet ljudi povsem posebna kategorija, saj so lani zaslužili od 2,75 do 3,1 milijona evrov. Za koga gre, ni mogoče izvedeti, saj so podatki o zaslužkih davčna tajnost.

Podatki iz letnega poročila in preteklo poročanje medijev dopuščajo sklepanje, da so med njimi člani uprave Skupine SIJ, Slovenska industrija jekla. V letnem poročilu plač uprave ne razkrivajo, objavili so le podatek, da so za ključno poslovodno osebje namenili 25,5 milijona evrov (leto prej 9,8 milijona evrov).

Koliko je ključnih poslovodnih oseb, ni jasno, so pa Finance že daljnega leta 2011 ocenile, da je Tibor Šimonka, takrat predsednik uprave, dobil 1,4 milijona evrov. Zdaj je Šimonka glavni podpredsednik skupine, ki jo vodi Andrey Zubitskiy.

Petčlanska uprava Krke je stala 4,2 milijona evrov, Triglava 1,6 milijona evrov, uprava NLB 2,6 milijona evrov, uprava Skupine Sava pa milijon evrov, a kot rečeno, ni znano, koliko je ključnih poslovodnih oseb v Skupini SIJ, za katere je družba namenila 25,5 milijona evrov.

Podatki o plačah so pri nas javni za družbe, ki kotirajo na borzi, med direktorji teh družb je odkar pomnimo najbolje plačan Jože Colarič, predsednik uprave Krke, ki je lani ustvarila 364 milijonov evrov dobička. Lani je po podatkih iz letnega poročila družbe prejel 1,37 milijona evrov bruto.

Zato se zneska ne ujemata

Na lestvici finančne uprave takšnega zneska ni, zelo verjetno pa je Colarič šesti najbolje plačan človek v Sloveniji, čeprav se zneska iz letnega poročila in podatek finančne uprave ne ujemata.

Razlog za razliko bi lahko bil davčni odpustek za izplačilo poslovne uspešnosti. Lani je veljalo, da se plačilo za poslovno uspešnost v višini 12 povprečnih plač posameznika ne všteva v davčno osnovo (ali pa 12 povprečnih plač, kar je ugodneje za posameznika), kar bi lahko povzročilo to razliko. To hkrati pomeni, da so najvišje plačani na lestvici lahko prejeli še nekaj več denarja, ki pa se ni vštel v dohodninsko osnovo, po kateri smo spraševali.

Član uprave Krke Aleš Rotar je z 939 tisoč evri prihodkov izpadel z lestvice desetih najvišjih plač v lanskem letu, ki se zaključi s prejemnikom 988 tisoč evrov plače.

Za primerjavo smo zbrali in v tabelo dodali še nekaj plač predsednikov uprav borznih družb ter dodali še povprečno plačo in minimalno plačo za leto 2022. Šef NLB Blaž Brodnjak je tako lani zaslužil 648 tisoč evrov bruto, kar je le petina najbolje plačanega človeka v Sloveniji.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 35
  • rd2dmk2 10:10 05.december 2023.

    3M na leto, ok direktor uprave.. hmmmm. upam da ne boste čez kakšen mesec prišli na dan z podatkom da je ta firma v minusu in rabi državno pomoč (npr ribice). glede na to da še vedno obstaja množica delavcev, ...prikaži več ki niti minimalne plače ne dobi po kolektivni pogodbi je takšna velikost plače bogokletna, ne glede koliko gre za davke in prispevke, tudi tisti z minimalcem plačuje davke in prispevke. in za razmislek tisti z minimalcem zasluži 3M€ v pazi malo --- 230 letih. krasna penzija !!!!

  • jakec1575 22:05 04.december 2023.

    najvecje covid in energetske jokice v 2022 so si izplacale najvecje nagrade in place. A je še kdo dvomil? Šimonka že zgleda v faco, ko največji pezde. gradi si vile, serje povsod. narod, do kdaj bos ostal zabit in poslusal te jokice?

  • Burja 15:01 04.december 2023.

    Že Sokrat je zagovarjal, da razlika med najnižjo in najvišjo plačo ne sme presegati razmerje 1- 3, če želimo koliko toliko vzdržen sistem. Sedaj imamo neomejeno požrešen sistem, kajti pošasti se namreč enostavno ne da nahranit,no vsaj dokler ne poči.