Slovenija
41 ogledov

Razlika je v obsegu storitev

Od 1. junija za vzdrževanje pokopališča in mrliške vežice skrbi Komunala Trebnje Žurnal24 main
Pokopališče. Občinski svet je zmotil visok strošek njegovega vzdrževanja.
Širitev ni potrebna
Prostora še dovolj. “Pokopališče ima trenutno še dovolj kapacitet, da zadosti potrebam naših prebivalcev,” je povedal župan Rupert Gole. Dolgoročno pa o tem razmišljajo – v predlogu občinskega prostorskega načrta je širitev načrtovana na južni strani pokopališča.

V Občini Šentrupert so za vzdrževanje pokopališča in mrliške vežice plačevali po 480 evrov na leto, dokler je bil izvajalec pogrebne in pokopališke storitve Novak. Zdaj to dejavnost izvaja Komunala Trebnje, ki je občini za polovico leta zaračunala 7.500 evrov.

Razlika razumljiva
“Prejšnji izvajalec je obračunaval le stroške rednega vzdrževanja, kot sta peskanje pokopališča in čiščenje snega pri vežici, pri komunali pa gre tudi za odvoz sveč in komunalnih odpadkov ter redne preglede stanja v mrliški vežici, vzpostaviti pa je bilo treba tudi požarni red. Gre za vse to, kar morata pokopališče in mrliška vežica imeti skladno s predpisi,” je pojasnila Mateja Jazbec, direktorica občinske uprave. “Na oko se mogoče vidi velika razlika, ampak ko vidimo, kaj vse spada zraven, je razumljivo, zakaj so ti stroški tako visoki,” je dodala.

Vsako leto imamo več evidentiranih lastnikov grobov.
Mateja Jazbec, direktorica občinske uprave Občine Šentrupert

Neznani grobovi
Leta 2008 so se na občini lotili izdelave katastra. Na pokopališču je okoli 780 grobov, od tega jih je nekaj čez sto še vedno neznanih, je še pojasnila Jazbečeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.