Slovenija
2394 ogledov

Razmere čedalje boljše, vlada pa še kar molči

ljubljana covid-19 slovenija Profimedia
Četrtkovo število izdanih kod je nižje od nedeljskega, kar je nadvse spodbuden podatek. Težko pričakovane spremembe ukrepov (še) ni.

Napovedi modelov širjenja epidemije covida-19 pri nas se uresničujejo. V zadnjih dneh spremljamo v primerjavi s prejšnjim tednom nižje številke potrjenih primerov. Podobno bo tudi danes. Iz podatka o številu izdanih TAN kod je namreč razvidno, da je število še nižje, kot je bilo v nedeljo. Včeraj je bilo izdanih 3.876 kod, v nedeljo pa 3.894. 

Stroka je že v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagala, da se uvedejo določene spremembe glede ukrepov, ki trenutno še veljajo. Pričakovano je bilo, da bo vlada o tem odločala na četrtkovi seji, a se to ni zgodilo. Stroka med drugim predlaga ukinitev karanten, odpravo pogoja PCT tam, kjer je tveganje za prenos okužbe majhno, beseda pa je tekla tudi o spremembah v šolah. 

Po poročanju N1 do odločitve vlade ni prišlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki želi širše rahljanje ukrepov, kot ga je v torek predlagala stroka. V sredo je namreč Počivalšek dejal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, odprtje nočnih klubov in diskotek. Za slednje bi veljal pogoj PCT in opravljen hitri antigenski test, ki pa ne bi smel biti starejši od 12 ur.

Minister Janez Poklukar je napovedal, da bo njihovo vodilo pri spreminjanju ukrepov preudarnost in postopnost. Ključni dejavnih bo stanje v bolnišnicah. Skupno število hospitaliziranih, ki imajo covid-19, je po podatkih vlade 890. Od tega jih je na navadnih oddelkih zaradi covida-19 405, na intenzivnih oddelkih pa 108. Preostali so hospitalizirani s covidom. Kot je dejal Poklukar, pričakujejo, da se bodo razmere do konca marca v bolnišnicah umirile do te mere, da se bo delovanje vrnilo v stare tirnice. To bi bilo mogoče, ko bi bilo hospitaliziranih okoli 300 bolnikov, ki imajo covid, od tega 80 v enotah intenzivne terapije. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 09:39 18.februar 2022.

    Če bi vso vsebino bonboniere razdelili prezgodaj, bi večina do volitev na njihove 'zasluge' že pozabila. Nekateri pa si bomo 'levodesne' DZ politikante, ki delijo sveže natisnjen judežev denar (za prisilno sodelovanje v genskem zastrupljanju) zapomnili, a v povsem drugi ...prikaži več luči, kot bi si oni to želeli. Morda bodo, kar pa glede na pasivnost večine sploh ni nujno, vendarle vrnili kar so nam vzeli - tik pred volitvami. Zato, da plebs slučajno ne bi pozabil, kdo se 'boril in premagal virus'.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:12 18.februar 2022.

    Pacient je bil v Bruslju in zato se doma nihče ne upa nič brez njega. Čista diktatura!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:03 18.februar 2022.

    Po volitvah, torej po vrnitvi v normalo, se bo morala ustanoviti neodvisna komisija in iti čez vse te ukrepe in ugotoviti kateri so bili le nezakoniti in kateri tudi škodljivi. Kateri so bili uvedeni zaradi cilja pridobivanja premoženjskih koristi, itd..Treba ...prikaži več bo seveda prevetriti tudi zakulisje v bolnišnicah in tamkajšnje laži in prirejanja z enakim ciljem...Koliko je ljudi umrlo zaradi grabežljivosti, koliko zaradi nedostopnosti zdravniških uslug...Dela bo veliko..