Slovenija
27 ogledov

Razmere še skrb vzbujajoče

Božičeva je pojasnila, da je bilo lani poslovanje najslabše v panogah, vezanih n Žurnal24 main
Analiza. Lani je severnoprimorsko gospodarstvo poslovalo zelo slabo.

“Razmere v regiji so še vedno skrb vzbujajoče, predvsem z vidika povečane in hitro rastoče nelikvidnosti, pomanjkanja investicij in naročil ter dragih kreditov,” je včeraj povedala direktorica Območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič.

Nespodbudno
Zaposlovanje. Severnoprimorsko gospodarstvo je lani zaposlovalo za 6,6 odstotka manj ljudi kot predlani, skupni prihodki so se zmanjšali za 17, odhodki pa za 14 odstotkov. Prvič po dolgih letih je bila v regiji zabeležena tudi neto čista izguba. Izvoz je padel za 25 odstotkov, uvoz pa za 26.

Podrobneje je predstavila analizo gospodarskega poslovanja v regiji v lanskem letu, ki je bilo najslabše od leta 2005. Goriška statistična regija, ki je bila po neto dodani vrednosti na zaposlenega, številu družb in zaposlenih med 12 slovenskimi regijami do zdaj vedno na tretjem ali četrtem mestu, je lani končala na šestem.

“Gospodarstvo od države pričakuje, da končno prisluhne delodajalcem in vzpostavi fleksibilen trg delovne sile, ter da predvsem malim in srednje velikim podjetjem pomaga pri iskanju novih trgov,” je še povedala Božičeva, v zvezi z aktualnimi razmerami v Hitu pa je dejala, da gre za storitveno dejavnost, kjer se ne bi smeli toliko ukvarjati s samimi sabo, ampak z nasmeškom delati naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.