Slovenija
122 ogledov

Razočarani prekinili počitnice na Hrvaškem

Brački zaliv Pixsell
Izkušnja slovenskih počitnikarjev, ki so bili razočarani s storitvijo na Hrvaškem, po nekaj dneh so predčasno končali letovanje. Kakšne so njihove pravice? Agencija jim denarja ne želi vrniti.

"S sorodniki sem agenciji plačal polni penzion za letovanje na Hrvaškem z bivanjem v bungalovu. Po prihodu smo opazili, da so higienske razmere v bungalovu zelo slabe. Bungalov je bil neočiščen, ni bilo brisač, mila ali čistilnih sredstev, neočiščene so bile tudi sanitarije. Čeprav smo plačali polni penzion, smo dobili le polpenzion, osebje pa je v istih oblačilih pobiralo smeti in streglo hrano," svojo počitniško izkušnjo na Hrvaškem opisuje razočarani slovenski turist, ki se je po pomoč obrnil na Zvezo potrošnikov Slovenije.

Nadaljuje, da je na recepciji želel reklamirati nepravilnosti, vendar receptorka pritožb ni želela zapisati. Ker so zanje razmere postale nevzdržne, so že tretji dan predčasno končali letovanje. "Takoj po vrnitvi domov sem agenciji poslal pisno specificirano pritožbo in zahteval vračilo dela kupnine, vendar so mojo zahtevo zavrnili. Ali mi lahko pomagate?" sklene razočarani slovenski turist.

Po posredovanju so jim vendarle vrnili denar

Zakon o varstvu potrošnikov v 57. e členu določa, da mora potrošnik v najkrajšem mogočem času že na kraju samem pisno ali v drugi ustrezni obliki sporočiti vsako napako, ki jo opazi med izpolnjevanjem pogodbe. Organizator potovanja, prodajalec ali lokalni predstavnik pa mora v najkrajšem možnem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti, na katere je bil opozorjen v morebitni pritožbi.

"Zakon tudi določa, da lahko potrošnik, če pomanjkljivosti niso bile odpravljene na kraju samem, zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev uveljavlja sorazmerno znižanje cene po končanem potovanju. Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od tistih, določenih v potrdilu ali v pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila celotnega vplačanega zneska. V obeh primerih se mora potrošnik pisno pritožiti organizatorju potovanja v dveh mesecih po končanem potovanju," poudarja ZPS.

Dotičnemu potrošniku na kraju samem tore ni bila dana možnost, da bi lahko ustrezno reklamiral storitev, da bi lahko uredili nastanitvene razmere. "Pisali smo ponudniku in ga opozorili na razmere med bivanjem ter na zakonodajo in podjetje je potrošniku vrnilo zahtevani del kupnine," o konkretnem primeru sklene ZPS.

Zelo pomembno je, da turistično storitev pisno reklamirate že na kraju samem. Pri predstavniku agencije (če je ta prisoten na potovanju) zahtevajte zapisnik nepravilnosti ali pošljite pritožbo na e-naslov agencije že med bivanjem. Po vrnitvi domov agenciji čim prej pošljite tudi pisno pritožbo po pošti. Svoj zahtevek lahko ovrednotite s pomočjo Frankfurtske tabele, ki sicer ni del veljavne zakonodaje, ampak je zgolj pripomoček za oblikovanje višine zahtevka, ki ga potrošnik uveljavlja zoper turistično agencijo, ko storitve niso bile opravljene v skladu z dogovorom, še priporočajo na ZPS.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 27
  • Uroš Mernik 08:35 11.julij 2016.

    Ni mi jasno kje najdete same slabe izkušnje, jaz hodim dol že od kar pomnim in prej najdem zoprn ksiht na Bledu ali pa v Kranjski Gori, kot pa v Dalmaciji. Mimogrede cene tudi nabijate od ne vem od kod. ...prikaži več Mimogrede najdite mi ploščo za 4 osebe, pijačo in solate za 30 EUR v SLO. Na HR je to mogoče. Ne primerjajte pa cen v gostilni v Dubrovniku z gostilno v Dupleku. Dajte primerjat Dubrovnik s Portorožem !

  • kapibara 07:48 11.julij 2016.

    Če imaš sam malo denarja, tudi za malo denarje ne moreš potovat...

  • mymind 07:21 11.julij 2016.

    Ker še nisi bil v Italiji :)