Slovenija
61 ogledov

Razpis pisan na kožo hišni IT-družbi

Sazu Anže Petkovšek
Sazu. Milijonski posel za vzdrževanje sistema.

Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (Sazu) iščejo podjetje, ki bo naslednja štiri leta skrbelo za nemoteno delovanje njihovega informacijskega sistema. Poznavalci ocenjujejo, da z javnim razpisom, na katerega so se prijavila tri podjetja (Unistar LC, Parsis in Actual I. T.), favorizirajo trenutne hišne IT-strokovnjake iz družbe Parsis.

Ogromne razlike v cenah

Novega izvajalca še izbirajo, je pa najugodnejšo ponudbo, težko dobrih 642 tisočakov, oddalo prav podjetje Parsis. Sledita Unistar LC z nekaj več kot 900 tisoč evri in Actual I. T., ki bi za dela, ki jih zahtevajo na Sazuju, v štirih letih zaračunal več kot 2,5 milijona evrov.

"Tako velike razlike v ponudbah bi lahko nastale zaradi velikega in kompleksnega obsega del, ki ga je naročnik navedel v razpisni dokumentaciji. Pri tem je najbrž sodelovalo tudi podjetje, ki trenutno skrbi za delovanje sistema. Ker ve, da dela ni toliko, je lahko oddalo cenejšo ponudbo kot drugi," nam je povedal IT-strokovnjak, ki ne želi biti imenovan.

Ne vedo, koliko dela so opravili

"Sazu ocenjuje, da je potrebnega dela za vzdrževanje 820 ur na mesec. Obenem zahteva, da ima ponudnik zaposlene štiri strokovnjake, od tega morajo biti vsaj trije stalno navzoči na sedežu naročnika. Če bi delali vsi štirje, bi moral posameznik vsak mesec opraviti 205 ur dela, s čimer bi se kršila delovna zakonodaja," je v vprašanjih naročniku zapisal eden od ponudnikov.

S Sazuja mu odgovarjajo, da število ljudi, s katerimi bo izvajalec delo realiziral, ni v domeni naročnika. Podatka o tem, koliko ur je za izvajanje storitev porabil dosedanji izvajalec, pa nimajo.

Favoriziranje družbe Parsis?

Na to, da bi bil razpis lahko Parsisu pisan na kožo, namiguje še eno razpisno merilo. Zneskom vseh ponudnikov razen Parsisovemu bo naročnik prištel pavšalne stroške vzdrževanja za en mesec.

"Ob morebitni zamenjavi obstoječega izvajalca ima naročnik stroške, saj mora zaradi nemotenega zagotavljanja storitev zagotoviti vzporedno uvajanje novega izvajalca vsaj en mesec," odločitev utemeljujejo na Sazuju.

Komentarjev 5
  • lenovo 14:25 22.avgust 2012.

    Če prebereš še enkrat, so izvirni grehi in cvetke tega javnega razpisa:- da 4 ljudje NE morejo, NE zmorejo in NE smejo opravljati zahtevanih 820 ur mesečno - ampak SAZU na tem vztraja, ker so se pri "zapiranju razpisa" ...prikaži večzpisa" malce zakalkulirali pri pripravi JN, sicer dvorni vzdrževalec ne bi mogel konkurirat :-)- da se konkurenci prišteje en obrok vzdrževanja sedanjemu vzdrževalcu pa NE- da SAZU kao NE ve, koliko ur jim delajo vzdrževalci- da bi konkurenca verjetno dala precej precej NIŽJE cene, če bi naročnik spisal pravičen, pošten, pregleden, enakopraven, zakonit javni razpis. Mi pa postaja vse skupaj zelo zanimivo, pa si bom popoldan vzel čas in prebral ta razpis.. bog ve, kaj vse je še notri :-)

  • ojstar 14:01 22.avgust 2012.

    Nikjer ne piše kako velik je njihov IT, zato tudi ne vem od kje jim informacija, da ga lahko vzdržujeta dva človeka. Predstavljam pa si, da je tam zaposlenih vsaj kakšnih 200 do 300 ljudi, kar je za dva človeka ...prikaži več absolutno preveč. Če zahteva sazu 4 strokovnjake in če plača sedanjemu izvajalcu teh 12 tisočakov na mesec (za 4 strokovnjake) in se ta izvajalec financira izključno iz tega posla (tako piše zgoraj), potem gre verjetno skoraj ves ta denar za plače in ostale stroške. Ne vidim tu nekega bajnega zaslužka iz fiktivnih del. Sicer pa kot še piše zgoraj, je drugi najcenejši ponudil več kot 19 tisočakov na mesec, kar bi porabil za plačo 4 strokovnjakov in ob tem pospravil v žep precej precej več. Torej ponovno, ne vidim tu nobene senzacionalne zgodbe o korupciji. Se pa strinjam, da je kriza in da je kljub temu denarja dovolj za marsikatero državno podjetje, ki ga še vedno razmetava. Tukaj pa tega žal ne vidim.

  • lenovo 13:33 22.avgust 2012.

    To ni nobena neumnost kolega. To je v nebo vpijoči primer, kako se iz proračuna prefinjeno steka denar v privat žepe za dela, ki ne bodo nikoli opravljena vsaj ne v količini, kot so jih zapisali v javnem razpisu - ...prikaži več- 820 ur mesečno. In ker sedanji dvorni vzdrževalec to ve, ostali pa NE, konkurenca verjetno sploh ni mogla oddati primerne ponudbe, tudi če bi hotela, saj jo naročnik lahko kadarkoli prime za vrat in zahteva, da opravlja zahtevanih 820ur mesečno.. kapiraš? PA še mimogrede... njihov IT, kot piše zgoraj.. lahko vzdržujeta 2 človeka.. to je cca 5000 EUR mesečno. Ostalih 7000 EUR mesečno bo iz PRORAČUNA nakazano vzdrževalcu za fiktivna dela.. In ne pozabi teh 7K pomnožiti z 48 mesecev ter se spomni, da je KRIZA, da denarja ni.. razen za SAZU, kot je videti vsaj na podlagi tega članka.