Slovenija
15776 ogledov

Razprava o investiciji v vojsko: Oster besedni dvoboj med Mescem in Pojbičem

Slovenska vojska Profimedia
Mesec: "Saj razumem, da so 'kafane' zaprte in se morate nekje zlajati. Ampak jaz tudi če bi vas ob treh zjutraj srečal za šankom, tega ne bi mogel več kot pol minute prenašati." Pojbič: "Kdo bo meni v državnem zboru govoril, da lajam? Kdo si to dovoli? En Luka Mesec, ki je bil v plenicah, ko smo se osamosvajali? Šmrkolin!"

Predlog za referendum očitno ne bo uspel

Poslanska stališča na seji DZ kažejo na neuspeh predloga za razpis posvetovalnega referenduma o sredstvih za investicije v SV v letih 2021 do 2026. V Levici, LMŠ, SD in SAB so za to, da se o taki investiciji, zlasti ob drugih potrebah v epidemiji, izreče ljudstvo. V koaliciji in SNS pa poudarjajo nujnost vlaganja v SV, varnost in mednarodne zaveze.

Predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih od 2021 do 2026 predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Mesec meni, da so prioritete vlade napačne

Luka Mesec, seja odbora za finance | Avtor: slika zaslona slika zaslona
Koordinator Levice Luka Mesec je v imenu predlagatelja za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona danes ocenil, da je to največja investicija te vlade. Po njegovih besedah ni v načrtu resnejših investicij v dolgotrajno oskrbo, stanovanjsko politiko ali modernizacijo železnic, pač pa je prioriteta te vlade nabaviti za 780 milijonov evrov orožja.

Ob tem opozarja, da se o tem pogovarjajo v času epidemije, ko so potrebe zlasti v zdravstvu in na socialnem področju, država pa je praktično zaprta. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da se državljani o tem lahko izrečejo na referendumu. "Kdo je v resnici grožnja odprti družbi in svoboščinam v Sloveniji? Prepoved referenduma je znak za alarm, da Slovenijo peljete na čudna pota," meni Mesec. Kritičen je bil do stališča vlade, da bi bil morebitni zakonodajni referendum o tem zakonu ustavno nedopusten.

S poslancem SDS Marjanom Pojbičem sta se spustila v oster besedni dvoboj. Pojbič je Mescu očital, da bi milijone evrov porabili za referendum, namesto da bi jih vložili v zdravstvo. Mesec pa mu je odgovoril, da razume, "da so 'kafane' zaprte in se morate nekje zlajati". "Ampak jaz tudi če bi vas ob treh zjutraj srečal za šankom, tega ne bi mogel več kot pol minute prenašati," je dodal. Pojbič mu ni ostal dolžan: "Kdo bo meni v državnem zboru govoril, da lajam? Kdo si to dovoli? En Luka Mesec, ki je bil v plenicah, ko smo se osamosvajali? Šmrkolin!" 

"Za referendum ni ne časa ne prostora"

Vlada po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Uroša Lampreta meni, da je namen posvetovalnega referenduma v nasprotju z nacionalnimi obrambnimi interesi ter z mednarodno sprejetimi obveznostmi Slovenije. Prav tako je po ocenah vlade v nasprotju s temeljnimi strateškimi dokumenti Slovenije na področju obrambe in varnosti. Referendum bi lahko negativno vplival na izgradnjo potrebnih zmogljivosti SV ter korenito posegel v verodostojnost Slovenije kot članice zavezništva, je opozoril Lampret.

Jožef Lenart (SDS) je izpostavil, da so zakon o investicijah v SV v prvem branju podprli zato, ker se zavedajo, da gre za preživetje SV. Predlagatelji referenduma so se po njegovem mnenju že tedaj na vso moč trudili zaustaviti načrte te vlade, da naredi SV spet verodostojno in primerno usposobljeno. Za referendum ni niti časa in ne prostora, je opozoril.

Referendumu nasprotujejo tudi v SMC in DeSUS

V SMC razpisu referenduma po besedah poslanke Monike Gregorčič nasprotujejo med drugim zato, ker bi bil po njihovem mnenju v nasprotju z nacionalnimi obrambnimi interesi Slovenije, v nasprotju z mednarodno sprejetimi zavezami Slovenije ter temeljnimi strateškimi dokumenti Slovenije na področju obrambe in varnosti. Prav tako bi po njihovi oceni to ogrozilo modernizacijo SV.

Andrej Černigoj | Avtor: RTV SLO/PrtSc RTV SLO/PrtSc
V NSi poudarjajo, da vojski vračajo mesto, ki ji pripada in si ga zasluži. Po njihovem mnenju so predlagane investicije v SV v trenutni sestavi minimum, če jo želijo ohraniti. Poslanec Andrej Černigoj je dejal, da v NSi ne pristajajo na demagogijo nekaterih, da se je treba odločiti med zdravjem in topovi, saj zagotavljajo, da bo vlada poskrbela za oboje.

Za poslance DeSUS so po besedah vodje Franca Jurše primarna skrb zagotovo investicije na socialnem in zdravstvenem področju, vendar moramo v naši državi enkrat le pristopiti k celovitejši investiciji tudi na obrambnem področju. "Slovenija trenutno ni varnostno ogrožena, vendar investicija v našo vojsko predstavlja investicije v našo državo, v našo varnost in suverenost," je dejal Jurša.

Ob koaliciji pa referendumu o zakonu o investicijah v SV nasprotujejo tudi v SNS, kjer poudarjajo nacionalno varnost. "Varnost ni zastonj in ni sama po sebi umevna, temveč jo je treba vzdrževati," je opozoril poslanec Jani Ivanuša.

Namesto v vojsko bi vlagali v zdravstvo

V LMŠ po besedah poslanca Rudija Medveda ves čas zagovarjajo vlaganje v opremo in infrastrukturo. Opremljena vojska bo lahko učinkovita tudi v skupnem spopadu z epidemijo. "Ampak našo varnost lahko v tem trenutku zagotavlja predvsem zdravstvo. Ne oklepniki, ne raketni sistemi," je dejal Medved in še opozoril na to, da sta referendum in ljudska iniciativa obliki neposredne demokracije.

Poslanka SD Meira Hot je poudarila, da se v SD zavedajo velikih težav SV, a so obenem zelo zadržani do po njihovem mnenju hitenja s 780-milijonskim finančnim zalogajem za šestletni investicijski cikel. Še posebej v času, ko se epidemiološka slika v Sloveniji in v svetu slabša iz dneva v dan, po njihovih ocenah ni trenutek za tovrstno "nesmotrno porabo sredstev".

Tudi poslanec SAB Marko Bandelli je menil, da Slovenija trenutno ni vojaško ogrožena in nima razloga za povečevanje sredstev za vojsko, temveč je ogrožena zdravstveno, gospodarsko in razvojno. "Še bo prišel čas, ko bomo za obrambo namenili dodatne investicije, toda zdaj to ni primerno," je prepričan.

DZ bo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma odločal danes v okviru glasovanj. Na matičnem odboru DZ predlog ni prejel podpore.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • Avatar ovca
    ovca 09:54 28.oktober 2020.

    Desnosučni kreteni še niso dojeli, da bo, če bo, 3.svetovna vojna, biološka. Zanimivo kajne? S tanki pa aviončki se pa lahko igrate na trstenjakovi.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 21:35 27.oktober 2020.

    Slovenija je v zvezi NATO in tudi v morebitnem konfliktu mora biti samostojna... .V kolikor ima večje težave,priskočijo na pomoč močnejše članice.Od Slovenije se ne pričakuje,da bi bila proizvajalka orožja ali kupec super letal(B2,F117, SU57...).Ampak za eno normalno delovanje,bi lahko ...prikaži več "komot" kupila recimo T14 ARMATA in kakšne osemkolesnike LAZAR zadnje generacije... .

  • bogdan76 18:07 27.oktober 2020.

    Žalostno da že 75let pijejo kri delavcem in šedanes nekatiri potpirate komuniste,ki vleče Slovenijo v enoumlje,nemorem razumet,Mesec je toplovodar po hoji sodeč.