Slovenija
29 ogledov

Razvoj pod vprašajem

Brez ustrezne električne energije podjetniki v coni ne bodo mogli doseči svojih Žurnal24 main
Elektrifikacija cone. Brez nje ne bodo mogli širiti proizvodnje in dodatno zaposlovati.
5 milijonov evrov je gospodarstvenikom v Pokolpju na voljo v okviru javnega razpisa.

Semič. Če država ne bo zagotovila denarja za elektrifikacijo obrtne cone, se semiškim gospodarstvenikom ne bo splačalo prijaviti na razpis za spodbujanje začetnih investicij in ustvarjanje delovnih mest v sklopu programa Pokolpje, je prepričana semiška županja Polona Kambič. Ne bodo mogli doseči svojih ciljev, četudi se bodo prijavili,” je izpostavila.

Z elektriko do ciljev
Projekt elektrifikacije cone je sprejet v programu Pokolpje, a država sredstev v izvedbenih načrtih nima, je pojasnila in dodala, da v prvi fazi potrebujejo 800 tisočakov. “To naj bi naši coni zagotovilo najnujnejše, da bodo podjetniki, ki se nameravajo prijaviti na razpis Pokolpja, tudi dejansko dobili električno energijo in tako dosegli cilje svojih projektov,” je poudarila. Med podjetji je posebej izpostavila Unitplast, ki ima v sklopu projektov, s katerimi se želi prijaviti na razpis, že konkretne partnerje. “Ne moremo dovoliti, da bi jim pomembni posli zaradi elektrike padli v vodo. Da zagotovi potrebam prijave na razpis, potrebuje to podjetje kar dober megavat električne energije, česar pa v tem trenutku brez kablovoda iz Ručetne vasi do cone ni mogoče zagotoviti,” je pojasnila.

V naslednjih fazi, ki naj bi občini prinesla varnost in stabilnost pri oskrbi z električno energijo, bodo za elektrifikacijo potrebovali še dobrega 1,2 milijona evrov.

Sestanek na ministrstvu

V četrtek se bodo predstavniki semiške občine ter poslanca Renata Brunskole in Janko Veber sestali z Janezom Kopačem, generalnim direktorjem direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo. “Upamo, da bo država ta sredstva našla,” je še 
izpostavila Kambičeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.