Slovenija
9 ogledov

Rdeča luč karticam

Slovenci imajo v denarnicah povprečno 2,3 kartice. A tudi na spletu najraje plač Žurnal24 main
Raziskava. Kreditne kartice uporablja le 20 odstotkov ljudi. Raje imajo denar.

Varnost. Po ugotovitvah raziskave MasterIndex Slovenci v trgovinah najraje plačujejo z denarjem ali bančnimi karticami. Kreditne kartice so šele na tretjem mestu. Strokovnjaki razloge po eni strani iščejo v krizi, po drugi pa v strahu pred zlorabami.

"Zlorab je izjemno malo"
Aleksandra Babić iz MasterCarda pravi, da zlorabe merijo v promilih. "Ko se primerijo, se o tem veliko piše, a od uvedbe elektronskih gesel je nepravilnosti zelo malo," pravi. Ob kraji ali drugih kršitvah je treba takoj poklicati na banko, ki je kartico izdala. "Banka preveri zadnje transakcije. Če jih niste opravili, vam jih ne bodo zaračunali," razlaga Babićeva in dodaja, da je, ko od kraje mine deset ali 15 dni, stroške težko upravičiti. Toda raziskava kaže, da skoraj 60 odstotkov ljudi ne pozna številke za preklic kartice.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kriza udriha po karticah
Gospodarska kriza vpliva na navade potrošnikov. Če je lani kartice vsak teden uporabljalo kar 90 odstotkov ljudi, je njihovo število letos upadlo za 13 odstotkov. Ljudje več uporabljajo bančne kartice, medtem ko se uporaba kreditnih po besedah Babićeve ne povečuje.

Kartice želijo pri zdravniku
Ljudje s kreditnimi karticami sicer najraje plačujejo hrano, gorivo in obleke. Možnost uporabe kartic pogrešajo pri zdravstvenih storitvah ter položnicah za vodo, elektriko in telefon. Radi bi jih uporabljali tudi v državnih ustanovah, na tržnicah in v taksijih.

Skoraj polovici uporabnikov je vseeno, kako so videti kartice, okoli 40 odstotkov pa si želi, da bi bile izdelane iz okolju prijaznih materialov. Babićeva pravi, da mladi niso pogosti uporabniki kartic, saj nimajo rednih prihodkov. Največ jih tako uporabljajo potrošniki nad 30. letom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.