Slovenija
36 ogledov

Rdeče jim niso dovolili

Videz fasad mora biti v stavbnem nizu od Čopove ulice 2 do 12 enoten, pravijo na Žurnal24 main
Čopova ulica. Aga Kebapči si bo moral izbrati drugo barvo pročelja, pisani so tudi drugi.

“Stavbo bomo prenovili tako, kot mora biti, končali pa jo bomo na začetku januarja,” so povedali v podjetju AKA & Co. International Export & Import, ki ima poslovalnico Aga Kebapči na Čopovi ulici 12. Fasada je trenutno rdeče barve, obnovili pa so jo brez potrebnega kulturnovarstvenega soglasja, so povedali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine
Slovenije (ZVKDS).

Ker nastalega stanja niso pravočasno sanirali, jih je ZVKDS že prijavil inšpektoratu za kulturo in medije. Tam morajo zadevo še dodeliti v obravnavo.

Ni kriva le fasada
V nizu, kjer stoji hiša, mora biti videz fasad enoten, je razložila Tatjana Adamič, konservatorska svetovalka na ZVKDS. Investitor bo moral med drugim znova vzpostaviti leseno stavbno pohištvo v pritličju, s fasade pa bo moral odstraniti ob zadnji prenovi nameščene elemente, kot so rolo s škatlo za navijanje in vitrine ter vse oglaševalne elemente.

Zavod je investitorja na odsotnost soglasja opozoril med prenovo. Investitor je zagotovil, da bo poseg uskladil s spomeniškovarstveno službo, zanj pa je pridobil kulturnovarstvene pogoje. “Vendar pa soglasja ni dobil oziroma ni zagotovil sanacije stanja,” je še povedala Adamičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.