Slovenija
16 ogledov

Rdeči karton Radićeve

Agencija pod vodstvom Dagmar Komar (na fotografiji) je odslovila Medaka.(Foto: D Žurnal24 main
Agencija za državne naložbe. Neuradno: dokler ne bo strategije upravljanja premoženja, ne morejo delati.

Ozadje. Ministrica Darja Radić naj bi jutri na vladi predlagala, da je agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države treba določiti neko prehodno obdobje. Razlog za zahtevo je, da agencija – konec septembra je dobila šefico Dagmar Komar – še nima strategije za upravljanje premoženja, ki ji ga je dodelil zakon, zato je povsem neoperativna. Posledica pa je, da v določenih podjetjih ni mogoče izpeljati skupščin in zamenjav nadzornikov. Radićeva naših informacij ni želela komentirati.

Na finančnem ministrstvu so včeraj pojasnili le, da je agencija povsem neodvisna in da mora strategijo pripraviti sama. Časa ima do konca leta. Odgovorov, kako daleč so, nam včeraj pri Komarjevi niso dali. So pa pojasnili, da bo najprej šla na vlado, nato v državni zbor.

Padli na vseh izpitih
Poznavalci opozarjajo, da je za polno delovanje agencije potreben tudi poslovni in finančni načrt, ki ga prav tako še ni. Glede na izlete z dopisi, ki jih je agencija v zadnjih tednih pošiljala v državna podjetja (denimo v NLB in Termoelektrarno Šoštanj), pa mnogi menijo, da bi bilo dobro, da si pripravijo tudi kodeks upravljanja (vedenja), "saj drugače nimajo možnosti, da se obranijo neštetih poskusov političnih pritiskov in (p)ostanejo neodvisni".

Doslej, pravijo poznavalci, "smo videli le, da so padli na vseh izpitih, ker očitno nastavljajo hrbet, in to je šele začetek". Čeprav celo skeptiki menijo, da se bo agencija sčasoma konsolidirala, se menda na vsakem koraku vidi, "da imajo zelo veliko težav".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.