Slovenija
22 ogledov

Redarji brez policije bosi

Lani so ljubljanski redarji policijo za pomoč zaprosili 23-krat, letos do konca Žurnal24 main
Težave. Obravnavancu ne morejo preprečiti, da samovoljno odide.

“Redarji na terenu lahko svoja pooblastila nemoteno izvajajo takrat, kadar je obravnavani kooperativen in sodeluje v postopku. Taka je večina postopkov, ki jih izpeljejo mestni redarji,” se je Andrej Orač, vodja mestnega redarstva v Mestni občini Ljubljana, odzval na besede sindikata občinskih redarjev, da zakon o občinskem redarstvu redarjem onemogoča samostojno opravljanje nalog in izvajanje danih pooblastil, določenih s tem zakonom.

A pri tem je dodal, da je zaradi nepopolnih pooblastil postopek nemogoče izvesti, če človek ne želi sodelovati ali s kraja dogodka celo odide; takrat je pomoč policije nujno potrebna.

“Zakon redarjem uporabo fizične sile omejuje na odvračanje protipravnega napada na redarja ali koga drugega, zato redarju ni dovoljeno uporabiti fizične sile, ki bi preprečila samovoljni odhod,” je pojasnil Orač in dejal, da nezadostna pooblastila ovirajo učinkovitost dela redarjev: “Težave premagujemo z izvajanjem mešanih policijsko-redarskih patrulj.”

To sodelovanje in neenačenje pooblastil sta bili glavni predpostavki pri pripravi zakona, so se na očitke sindikata odzvali v službi za lokalno samoupravo:

“Pooblastila redarjev so prilagojena nalogam na področju prometa, nalogam varovanja javnega reda in miru v lokalni skupnosti ter obravnavi prekrškov zoper javni red in mir.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.