Slovenija
37 ogledov

Referendum o pokojninah bo!

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ustavni sodniki so soglasno odločili, da referendum o pokojninski reformi bo. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS): Vlada naredila za 4,5 milijona evrov škode.
Slovenska demokratska stranka je zadovoljna, da ustavno sodišče vsaj tokrat ni preprečilo referenduma. Sklep o prepovedi referenduma smo namreč sprejemati "le s tresočo roko", kot menijo znani profesorji ustavnega prava.
France Cukjati, SDS

Ustavni sodniki so soglasno odločili, da z zavrnitvijo pokojninske reforme na referendumu ne bodo nastale protiustavne posledice. Referendum o tem vprašanju tako bo.

"Pravico volivk in volivcev, da o zakonu odločijo na referendumu, je mogoče omejiti le, če je to nujno za zavarovanje druge ustavne vrednote, katere kršitev že obstaja in jo je zato z novo zakonsko ureditvijo treba odpraviti," je sodišče zapisalo v obrazložitvi.

V danem primeru po mnenju ustavnih sodnikov državnemu zboru ni uspelo izkazati, da veljavna zakonska ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja že danes očitno posega v pravico do socialne varnosti in je zato uveljavitev njenih sprememb nujna iz ustavnopravnih razlogov.

V ZSSS zadovoljni
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije odločitev sodišča, "s katero je onemogočilo poskus vlade, da bi izločila ljudi od sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj", pozdravljajo.

Ivan Svetlik, Du%C5%A1an Semoli%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vladna koalicija je po njihovi oceni državnemu proračunu naredila 4,5 milijona evrov škode, saj je s postopkom na ustavnem sodišču onemogočila, da se referenduma o pokojninski reformi in malem delu izvedeta skupaj.

Razum sodišča je po besedah ZSSS "ustavil Pahorjev strah pred ljudmi".

Vlada se pripravlja na referendum
"Mi bomo vsekakor to odločitev spoštovali, zato je pred nami zahtevna naloga, da državljane, ki še niso prepričani, prepričamo o nujnosti sprejetja pokojninskega zakona," je po razglasitvi sodišča povedal minister za delo Ivan Svetlik.

Referendum o pokojninski reformi bi po nekaterih ocenah lahko izvedli maja. Če referenduma ne bi bilo, bi nov pokojninski zakon po napovedih vlade začel veljati s 1. julijem.

Po njegovih besedah nas sedaj čakajo trije možni scenariji. Po prvem, ob potrditvi zakona po referendumu, lahko po Svetlikovih besedah pričakujemo zmerno varčevanje.

Po drugem, ob nepotrditvi zakona, bomo prisiljeni v ostre varčevalne ukrepe, kar po ministrovih besedah lahko pomeni tudi zniževanje plač v javnem sektorju, zniževanje pokojnin ter določenih socialnih transferjev. "Zelo verjetno nas v tem primeru čaka tudi nov interventni zakon," je dejal Svetlik.

 

Odločitev ustavnega sodišča kaže na to, da odgovornosti za stanje v prihodnje ne nosita samo DZ in vlada, ampak tudi predlagatelji referenduma in neposredno državljani in državljanke.
Miran Potrč, SD

"Tretji scenarij, ki ga ne bomo pisali sami, po vzorcu nekaterih evropskih držav, pomeni uresničenje obeh prejšnjih scenarijev – ostre varčevalne ukrepe in obvezno pokojninsko reformo," je napovedal Svetlik. "Tega si ne želim in ne bi rad pri njem sodeloval."

 

Po besedah premierja Boruta Pahorja je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja. "Velika večina gospodarskih kazalcev kaže, da bi lahko z nadaljevanjem reform uspešno izšli iz globoke gospodarske krize, v katero nas je pahnila svetovna recesija," je dejal. "Pokojninska reforma je ena od osrednjih reform, ki odloča o sedanjosti in prihodnosti naše države, zato na referendumu ne boste odločali o usodi vlade, ampak o naši usodi, o usodi naše skupnosti, o usodi te generacije in generacije naših otrok."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.