Slovenija
9964 ogledov

Referendumi: Tako kažejo delni izidi

Trojni referendum Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Znani so prvi izidi današnjih referendumov.

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih. Volivci so odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor.

Glede spremembe zakona o vlai je pri dobrih 74-tih odstotkih preštetih glasov 56,16 odstotkov udeležencev referenduma glasovalo za, 43,84 odstotka proti. Glede spremembe zakona o dolgotraji oskrbi je pri dobrih 73 odstotkih preštetih glasovnic 61,85 udeležncev glasovalo za, 38,15 odstotka proti, glede zakona o RTV pa je pri dobrih 73,41 odstotkih preštetih glasovnic 62,51 odstotka volivnih upravičencev, ki so se udeležili glasovanja, glasovalo za, 37,49 pa proti. Gre torej za prve delne izide, po preštetih okrog deset odstotkih glasovnic. 

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Izidi današnjega glasovanja tudi po preštetih vseh glasovnicah ne bodo dokončni. Jutri jih bodo dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine. Uradni izidi referendumov pa bodo predvidoma znani šele januarja prihodnje leto. DVK bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejela najpozneje 24. januarja.

Golob: Niti sekundo ne dvomim v izid

Referendumska kampanja pred današnjimi referendumi o zakonih o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi je bila dobra, je pa "imela nekatere zanimive vložke", je dejal premier Robert Golob ob oddaji glasu danes popoldan na volišču v Kromberku pri Novi Gorici.

Po premierjevih informacijah so se ljudje v popoldanskem času nekoliko bolj množično udeležili glasovanja na referendumu, s čimer je zadovoljen. "Niti sekundo ne dvomim v izid," je dodal.

Predsednica Svobode in podpredsednica Svobode Urška Klakočar Zupančič je dejala, da je vesela, da so se državljani odzvali njihovemu klicu, da gredo zopet na volitve. Vesela je tudi, da so ljudje potrdili rezultat aprilskih državnozborskih volitev.

Zaveda se, da štetje glasovnic še ni končano, a je vesela, da živi v demokratični državi, kjer so se ljudje izrekli za demokracijo in svobodo, kjer si bo vlada lahko učinkovito organizirala svoje delo in naslavljala pereče države. Kako se bo zdaj reorganizirala vlada, ni želela špekulirati, saj je to v pristojnosti vlade. "Tam so izjemni strokovnjaki, tri nove resorje, ki bodo oblikovali, bodo prevzeli enako strokovni in sposobni ljudje," je dejala.

Državljankam in državljanom se je zahvalila "za svobodno in zdravo Slovenijo".

volitve Slovenija Slovenija Nekdanji novinar Nove24 je glasoval "proti Janši" Predsedniške volitve Slovenija Presenečenje, volilna udeležba je zelo visoka

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Soljatar 21:03 27.november 2022.

    narod je pač še enkrat dokazal da je dejansko GLUP....kreteni se niti ne zavedajo, da bodo zaradi teh zakonov plačevali višje davke in višji rtv prispevek, onemogli pa ne bodo dobili primerne oskrbe...takih idiotov, ki si samio izvolijo da bodo ...prikaži več bolj revni ni na celem planetu...tak narod je treba sam jebat, jebat in še enkrat jebat, drugo si pač ne zaslužijo.

  • viljem 20:57 27.november 2022.

    Janšisti in faršisti zopet pušijo na celi črti.