Slovenija
22 ogledov

Reforma že desetletje tik pred vrati

Klinični center zdravniki čakalnica bolniki Dejan Mijović
Reforma zdravstva. Politika že deset let ugotavlja, da jo je treba izvesti.

"Na kratko, največja težava slovenskega zdravstva je, da nismo naredili nič pametnega. Smo pa veliko pametovali, politizirali in se prilizovali volilcem," ocenjuje dogajanje v zdravstvu zadnjih deset let Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS).

Napoved reforme

Leta 2003 je bil govor o novem modelu financiranja zdravstva. Reforma bi na novo določila pravice zavarovancev, doplačila k obveznemu zdravstvenemu zavarovanju pa bi opustili. To bi pomenilo novo določitev košarice pravic in ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Zakon padel z vlado

Deset let pozneje še vedno govorimo o nujnosti zdravstvene reforme in s tem spremembe sistema zdravstvenega zavarovanja. Tik pred sprejetjem je bil leta 2011 zakon, ki bi ukinil dopolnilno zavarovanje, uvedle pa bi se splošna participacija in višje trošarine. Tako imenovana nadgradnja zdravstvenega sistema je padla skupaj z vlado, v kateri je bil minister Dorijan Marušič.

Javno in zasebno

Prav tako je deset let že govor o tem, da je treba prepovedati delo javnih zdravnikov pri zasebnikih, normativi za delo zdravnikov pa še niso določeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.