Slovenija
5439 ogledov

Reforme: To Golobu svetujejo najboljši finančni strokovnjaki

Robert Golob Epa
Delovati je začel strateški svet za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade Robertu Golobu.

"S strani več članov sveta smo bili deležni pohval za nazaj, kar se tiče energetike, hkrati pa tudi konstruktivnih kritik za prihodnje načrte, povezane z reformami," je po prvi, ustanovni seji strateškega sveta za makroekonomska vprašanja povedal predsednik vlade Robert Golob.

"Smo v občutljivih časih in raje, kot da komuniciramo o konkretnih rešitvah reform, naj najprej definiramo javnofinančni okvir, znotraj katerega se bodo reforme gibale," člani sveta svetujejo Golobu, ki pravi, da bo z velikim veseljem temu prisluhnil. Do naslednjega sestanka sveta naj bi torej pripravili makroekonomski okvir za izvedbo reform, nato pa bodo pripravljali konkretne rešitve, pravi Golob.  

"Najboljši ljudje, kar jih Slovenija premore"

Strateški svet za makroekonomska vprašanja je posvetovalno telo vlade, ki pripravlja mnjenja in strokovne usmeritve. "Sem zelo vesel in počaščen, da so vsi sprejeli povabilo. V strateškem svetu imamo najboljše ljudi, ki jih Slovenija premore na področju makroekonomije in širših ekonomskih vprašanj,"pravi Golob. 

Predsednica: Slišati nas morajo tudi snovalci ekonomskih politik

Svetu predseduje Maja Bednaš, direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). 

Maja Bednaš, UMAR | Avtor: Andrej Križ za Združenje nabavnikov Slovenije Andrej Križ za Združenje nabavnikov Slovenije
"Čakajo nas reforme, čaka nas priprava proračunskih programskih dokumentov z novimi fiskalnimi pravili. Strateški svet sestavljajo vrhunski strokovnjaki. Verjamem, da bomo skupaj oblikovali dobre, uravnotežene in vzdržne rešitve," je dejala Bednaš in dodala: "Današnja debata je pokazala na konstruktiven pristop in menim, da bomo, čeprav se lahko pogledi razlikujejo, skupaj oblikovali dobre, uravnotežene, vzdržne rešitve. Hkrati je zelo pomembno, da ti predlogi, mnenja pridejo tudi do snovalcev ekonomskih politik, da snovalci ekonomskih politik slišijo predloge, da se odzovejo na te predloge in da se te usmeritve, upoštevajo v dokumentih. Tako, da z optimizmom gledam na nadaljnje delovanje." 
Na naslednji seji strateškega sveta bodo pogledali predvsem kratkoročne javnofinančne izzive. 

 

 

Komentarjev 5
  • sandi76 20:28 15.marec 2023.

    Nisem prepričan, če rabiš svetovalce, da izpelješ novo nacionalizacijo. Za to, da bi vladi svetovali, kako pognati in povečati gospodarsko rast, (ki bo edina prinesla pozitiven rezultat) pa ne verjamem, da so sposobni.

  • Toma 18:18 15.marec 2023.

    Harakiri?

  • Plavi-mil 16:18 15.marec 2023.

    A. ni on "genij" za vse primere?