Slovenija
22 ogledov

Reformni ukrepi Slovenije romajo v Bruselj

Janez Šušteršič, Matevž Frangež Anže Petkovšek
Vlada bo v Bruselj poslala nacionalni reformni program 2012–2013. V njem so navedeni prihodnji reformni ukrepi Slovenije.

Kot je po četrtkovi seji vlade pojasnil minister za finance Janez Šušteršič, vlada z nacionalnim reformnim programom Evropski komisiji predstavlja ukrepe, ki jih načrtuje na področju spodbujanja razvoja gospodarstva in zaposlovanja.

Vlada sicer v dokumentu daje prioriteto ukrepom za stabilizacijo javnih financ, znižanju davčnih bremen za gospodarstvo in poenostavitvam davčnega postopka.

Vlada je predvidela tudi ukrepe za odpravo posojilnega krča, med drugim z dokapitalizacijo bank brez uporabe proračunskih sredstev, aktivnosti za privabljanje tujih naložb in krepitev internacionalizacije gospodarstva. Tu so še odprava administrativnih ovir za gospodarstvo, krepitev e-uprave in povečanje uporabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij v družbi.

Glede sprememb pokojninskega sistema je vlada predvidela, da bodo te postopne, reformo pa naj bi po usklajevanjih že v tem letu sprejeli prihodnje leto.

Tudi ukrepi za krepitev vlaganj v raziskave in razvoj

Po posameznih ciljih strategije Evropa 2020 so v dokumentu med drugim navedeni ukrepi za krepitev vlaganj v raziskave in razvoj, povečanje učinkovitosti in kakovosti izobraževanja, uvedbo varne prožnosti na trgu dela skozi spremembe delovnopravne zakonodaje, bolj pravično in spodbudno socialno politiko ter za izboljšanje kakovosti okolja, zagotovitev trajnostne rasti in energetsko ter prehransko samooskrbo.

Kot je v četrtek dejal Šušteršič, bi se lahko z olajšavami za vlaganje, razvoj in investicije podjetij, ki jih predvideva program, ter z znižano stopnjo davka od dohodka pravnih oseb bruto domači proizvod okrepil za odstotno točko, z zmanjšanjem administrativnih ovir za četrtino pa še za eno odstotno točko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.