Slovenija
18 ogledov

Registriranih brezposelnih največ po letu 1998

Zavod za zaposlovanje brezposelnih ne bo napotoval na malo delo, ampak ga bodo t Žurnal24 main
V Sloveniji je prišlo do povečanja gospodarske aktivnosti, a se razmere na trgu dela še naprej zaostrujejo.

V Sloveniji je večina ekonomskih kazalnikov v začetku leta dosegla ali presegla ravni iz istega meseca lani. Kazalniki razpoloženja za evrsko območje kažejo nadaljnjo krepitev aktivnosti tudi v prihodnjih mesecih. 

V Sloveniji se je aktivnost januarja povečala v večini dejavnosti. Najmočnejša je bila v gradbeništvu, kjer je za 42,9 odstotka presegla ravni iz januarja lani. Tudi izvoz, kjer se rast krepi, in obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih sta presegala lansko januarsko raven, prav tako prihodek v tržnih storitvah in trgovini na debelo. V trgovini na drobno pa je po rasti v zadnjih mesecih prihodek znova dosegel podobne ravni kot v istem mesecu lani.

Največ brezposelnih po letu 1998

Še naprej ostajajo zaostrene razmere na trgu. Število delovno aktivnih od aprila lani sicer ostaja skoraj nespremenjeno, še naprej pa se povečuje število registriranih brezposelnih. Konec februarja je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 129.764 oseb, kar je 5.698 več kot v februarja lani in največ po letu 1998.

Višina minimalne plače se je januarja uskladila z lansko inflacijo in je po novem 789,15 evra bruto za delo s polnim delovnim časom. Januarja jo je prejelo 46.721 zaposlenih pri pravnih osebah oziroma 8,1 odstotka vseh.

Cene življenjskih potrebščin so se marca povišale in bile 0,6 odstotka višje kot marca lani. K 0,8 odstotka višjim cenam kot mesec prej so prispevale predvsem sezonsko višje cene obleke in obutve, ki so poleg cen storitev največ prispevale tudi k višji medletni inflaciji glede na februar.

Zaostreno tudi v bančnem sistemu

Razmere v bančnem sistemu so februarja ostale zaostrene. Gospodinjstva ter podjetja in NFI so se pri domačih bankah v prvih dveh mesecih razdolžila za več kot 200 milijonov evrov. Obseg vlog gospodinjstev pa se je v istem obdobju povečal za 315 milijonov evrov. "To je po naši oceni posledica večjega zaupanja v slovenske banke po začetku sanacije bančnega sistema in tudi februarskega izplačila prvega dela zaostalih plačil tretje četrtine za odpravo plačnih nesorazmerij," so pojasnili na Umarju.

Obseg vlog države se je v prvih dveh mesecih povečal za okoli 435 milijonov evrov. Podjetja so se januarja znova nekoliko močneje zadolžila v tujini, večinoma v obliki kratkoročnih kreditov. Razlike med domačimi in tujimi obrestnimi merami so se v začetku leta znižale za več kot 50 b. t., po naši oceni tudi zaradi začetka sanacije bančnega sistema. Banke se v tujini še naprej razdolžujejo.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.