Slovenija
13 ogledov

Regresi: imeli so čas pogodbe prilagoditi krizi

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Če gospodarske družbe v državni lasti ne bodo prilagodile kolektivnih pogodb in znižale regresov zaposlenim, bo vlada to upoštevala pri naslednjih imenovanjih, je zagrozil finančni minister. Za leti 2013 in 2014 na Umarju pričakujejo postopno naraščanje gospodarske aktivnosti.

Finančni minister Janez Šušteršič je predstavil sklepe, sprejete na seji vlade, kjer so prejeli poziv, saj "žal kaj drugega ni mogoče", gospodarskim družbam v državni lasti, da regresi zaposlenim ne presežejo višine minimalne plače. "Vlada namreč ocenjuje, da bodo zaradi zaostrenih gospodarskih razmer nujne številne racionalizacije in omejitve porabe na vseh področjih," so zapisali. Kolektivne pogodbe so sklenjene že nekaj časa in ob prihodu teh težkih časov so imela vodstva kakšno leto ali več, da bi lahko prilagodila pogodbe, da bi izplačevali nižje zneske. Imajo pa čas to še storiti, sicer "bo to upoštevano pri naslednjih imenovanjih".

Znižanje napovedi gospodarske dejavnosti so pričakovali

Znižanje napovedi gospodarske dejavnosti bo nekoliko vplivalo na proračunske prihodke, a je vlada to že upoštevala pri pripravi rebalansa. Varnostna rezerva pri napovedi prihodkov je bila sto milijonov evrov, "zato niso potrebni večji popravki", je povedal Šušteršič.

Brezposelnost bo še rasla

Letos se nam obeta znižanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za 0,9 odstotka, je pojasnil Boštjan Vasle, direktor Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki pričakuje dodatno skrčenje gospodarske aktivnosti tudi letos. Pozitivno bo h gospodarski aktivnosti prispeval edino izvoz, medtem ko vsi faktorji iz domačega okolja ostajajo negativni, je povedal Vasle.

Zato lahko pričakujemo poslabšanje razmer na trgu dela: število brezposelnih se bo povzpelo do 119 tisoč, stopnja registrirane brezposelnosti pa na 12,9 odstotka. Za leti 2013 in 2014 na Umarju pričakujejo postopno naraščanje gospodarske aktivnosti, razmere na trgu dela pa se bodo še poslabševale, vendar manj intenzivno.

 

Več sledi ...

Sklep vlade Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo kot pristojnemu organu nalaga, naj ne predlaga začetka postopka za ratifikacijo Trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (ACTA), in sicer dokler vlada ne določi drugače.

Komentarjev 2
  • nina 21:18 15.marec 2012.

    krizo naj rešujejo tisti ki so jo zakuhali

  • rakun 16:42 15.marec 2012.

    "V majhni španski občini Rasquera bodo lahko na poljih gojili marihuano ter tako blažili posledice gospodarske krize." (iz članka: Špansko mesto bo pridelovalo marihuano)Nekaj takega bi poleg legalizacije marihuane uvedli tudi pri nas v Sloveniji...proste delovne sile je zadosti, ...prikaži več kupcev dovolj, država bi polnila blagajno z davkom na omenjen produkt in vsi bi bili zadovoljni. Politiki bi nas lahko mimogrede vrteli okrog prsta z svinjarijami kot jih počnejo sedaj, saj bi bili Mi Slovenci venomer zadeti in se ne bi zavedali kaj se dogaja, politikom bi pa pustili vso svobodo, da počnejo kar hočejo... zato se vprašam: ALI SMO ZADETI ŽE ZDAJ?