Slovenija
18 ogledov

Rejci raje kot po zaščiti posegajo po odškodninah

Volkulja Tia Miha Krofel
"Dosedanji odstrel volkov se je izkazal za popolnoma neučinkovitega za preprečevanje škode na domačih živali," pravi direktor zavoda Grč Vrh. Bolj učinkoviti so nočne ograde in pastirski psi.

V petih dneh smo izgubili dve volkulji, Tio in Tonko. V sezoni 2011-2012 je bilo tako do sedaj zakonito odstreljenih že 11 volkov od skupno 12, kolikor jih je lani za odstrel določilo naše ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg tega je enega volka povozil avto, eden je bil najden poginjen, vsaj za eno volkuljo (Tonka) pa se sumi, da je bila ubita nezakonito, so v pismu javnosti zapisali iz društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

Odstrel ne rešuje težav

Število odstrela je pri nas glede na druge države visoko. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje utemeljujejo, da načrtovani odlov preprečuje ilegalno streljanje in zmanjšuje škodo na drobnici, kar pa naj ne bi držalo. “Dosedanji odstrel volkov se je izkazal za popolnoma neučinkovitega za preprečevanje škod na domačih živali (tako v Sloveniji kot v tujih raziskavah), saj število odstreljenih volkov nima vpliva na njihovo plenjenje živine in zaradi težjega lova divjih živali (jelenjad, divji prašič, srnjad) volkovi po odstrelu in rušenju strukture tropa še pogosteje plenijo lažje dostopen plen – drobnico, kjer ta ni primerno zaščitena,“ pravi direktor zavoda Grč Vrh Jure Bedenk. Bolj učinkovito zaščito predstavljajo nočne ograde z elektroograjami in pastirski psi.

Zaščite se branijo

Na področju volka je približno tri tisoč rejcev drobnice, nadalje navajajo v društvu Lajka, velik del izplačanih odškodnin zaradi napadov volka pa odpade le na sedem rejcev, ki "razen enega niso hoteli sprejeti brezplačno ponujene opreme za boljšo zaščito“.

"Nesprejemljivo, nemoralno in, drznem si trditi, finančno manipulativno. Cena drobnice na trgu je nižja od državne odškodnine, ki jo rejec prejme za škodo po volku. Tu je glavni problem, da nekaj posameznikov posega po davkoplačevalskih sredstvih, trpijo pa njihove črede in volkovi,“ so še zapisali.

Za odstrel 80 medvedov

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pripravilo osnutek pravilnika o spremembah pravilnika o odvzemu osebkov vrste rjavega medveda (ursus arctos) in volka (canis lupus) iz narave, v katerem za obdobje od 1.10.2012 do 30.9.2013 predlaga odstrel kar 80 medvedov (od tega se jih lahko odstreli 40 že do konca tega leta) in desetih volkov. Iz Zavoda za gozdove Slovenije so se na nastalo situacijo hitro odzvali in sporočili, da ''v izogib podobnim neželenim dejanjem v času trajanja projekta SloWolf, v katerem tudi aktivno sodelujemo, do konca leta 2013 v loviščih s posebnim namenom v sestavi Zavoda za gozdove Slovenije ne bomo izvajali odstrela volkov, četudi bi predpisi to dovoljevali.''

Komentarjev 1
  • trojka 19:09 28.september 2012.

    povezava do peticije javlja napako na strani...e-mail MKO zavrača poslane maile... Gotovo je le naključje?