Slovenija
20 ogledov

Reke lahko prestopijo bregove

Idrijca pri vasi Stopnik Bralec Jure
V noči iz sobote na nedeljo in v nedeljo čez dan bodo reke v zahodni in osrednji Sloveniji dosegle velike pretoke, ponekod lahko narasejo tudi preko opozorilnih vrednosti pretokov.

Možna so manjša razlivanja na izpostavljenih mestih na območjih pogostih poplav. Močneje lahko narasejo in poplavijo tudi manjši vodotoki in hudourniki.

V času večerne plime med polnočjo in 2. uro zjutraj je zaradi južnega vetra nad Jadranskim morjem možno povišano plimovanje morja. Morje lahko ob tem za krajši čas poplavi nižje dele obale.

Največ padavin padlo v Posočju

Po zadnjih podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje je danes v slabih osmih urah v zgornjem Posočju padlo skupaj okoli 40 litrov padavin na kvadratni meter, drugod po zahodni Sloveniji pa okoli 20 litrov. Padavine se bodo ponoči okrepile. V noči na nedeljo in v nedeljo bo v zahodni Sloveniji padlo še od 50 do 100 litrov, lokalno, predvsem v Posočju, pa do 180 litrov na kvadratni meter.

V noči iz sobote na nedeljo in v nedeljo se bodo pretoki rek v severozahodnem, zahodnem in južnem delu države povečali. "Reke lahko tudi poplavijo. Predvidene močnejše lokalne padavine bodo hitro in močno povečale pretoke manjših potokov in hudournikov," poudarjajo.

Poplavljalo bo tudi morje. Višina morja na mareografski postaji v Kopru bo sredi noči predvidoma presegla višino 310 centimetrov. Morje bo pri tem poplavilo nekatere nižje ležeče dele obale.

Deževen vikend z visokimi temperaturami

Od zahoda se bodo nad osrednjo Slovenijo razširile padavine, ki se bodo popoldne krepile. Meja sneženja se bo dvignila nad 1500 metrov. V vzhodni Sloveniji bo večinoma suho. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Dnevne temperature se bodo gibale od 6 do 12 stopinj Celzija, ob morju tudi do 15 stopinj.

Jutri bo oblačno in deževno, najmanj padavin pa lahko pričakujejo na vzhodu države. Jugozahodnik bo popoldne slabel. Jutranje temperature bodo od 7 do 11 stopinj, najvišje dnevne pa od 6 do 12 stopinj, ob morju do 15 stopinj Celzija.

Prihodnji teden se bo nadaljeval temperaturni trend zadnjih dni. V severovzhodni Sloveniji bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, drugod pa bo pretežno oblačno in večinoma suho.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.