Slovenija
2239 ogledov

Reke še poplavljajo, grozijo plazovi

Medvode, poplave M. Ha. Čiščenje v središču Medvod, posneto 5. avgusta 2023.
Čeprav se vreme umirja, vode ponekod še poplavljajo. Nadaljuje se odpravljanje posledic ujme.

Po katastrofalnih poplavah, ki so v minulih dneh zajele Slovenije, tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in na Koroškem. Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte številne ceste. 

V zadnjih 12 urah je bilo za odpravljanje posledic močnejših nalivov in sunkov vetra s točo in poplav preteklih dni aktiviranih 62 gasilskih enot. Po sedaj zbranih podatkih so zabeležili 57 dogodkov, od tega 19 na območju regijskega centa Murska Sobota (19) in 17 na območju Slovenj Gradca. Dogodke so zabeležili tudi na območjih Celja (10), Ljubljane (osem), Maribor (šest), Kranj, Trbovlje in Ptuj (po štiri), Brežice (dva) ter enega v Novi Gorici, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Danes naj bi zaživela aplikacija za zbiranje ponudb za pomoč prizadetim

 

1/19
Saša Despot

Mura, Drava in Sava še vedno poplavljajo

Čeprav se vreme umirja, poplavne površine med drugim vztrajajo ob Muri, Dravi in Savi. Pretok Mure se je v Gornji Radgoni sicer začel v nedeljo zvečer počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok. Da bi preprečili katastrofo, morajo nasipi zdržati vsaj še en dan, je v nedeljo dejal hidrolog Janez Polajnar. Poplavljene površine ob Dravi pa se bodo tudi danes še ohranjale.

Drava je začela upadati tudi v spodnjem toku. Poplavljene površine ob Dravi pa se bodo tudi danes še ohranjale. Sava upada po celotnem toku. Krka poplavlja in v zgornjem toku upada, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja.

Poplave Medvode | Avtor: Bralec Sorški gaji v vasi Sora pri Medvodah, posneto 4.8.2023. Bralec

Še nekaj časa bodo zaradi namočenosti tal grozili tudi plazovi, ki so se tudi v nedeljo sprožali v velikem obsegu, še zlasti na Koroškem in v Savinjski dolini, kjer Savinja upada počasneje, kot bi si želeli.

Po popoldanskih nevihtah je v nedeljo zvečer poplavila tudi Gradaščica. Poplavne površine ob posameznih rekah v porečju Ljubljanice, pa tudi ob Pesnici se počasi zmanjšujejo.

Kjer je voda odtekla, za sabo pušča opustošenje, blato in naplavine. Tako se je začelo čiščenje objektov in javnih površin.

Poškodovane ceste in mostovi

Ujma je poškodovala številne ceste in mostove, zaradi česar so številne ceste po državi zaprte. Na prometnoinformacijskem centru sicer voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

most Beričevo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Danes bodo strokovnjaki začeli pregled mostov. Na regionalnih in državnih cestah ostaja 75 popolnih zapor in 91 s polovično prevoznostjo. Prav tako je ponekod onemogočen železniški promet, denimo med Mostom na Soči in Jesenicami ter zasavska proga, medtem ko upajo, da bi promet med Celjem in Velenjem lahko stekel popoldne. Kjer je možno, so vzpostavili nadomestni avtobusni promet.

Med drugim so neprevozne ceste Maribor-Dravograd pri Velki in Ožbaltu, Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem vrhu, in Ravne-Dravograd. Prav tako so za splošni promet še vedno zaprte povezave od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Zaprte so še ceste Ljubljana-Dol, Kamnik-Stahovica in Spodnje Stranje-Stahovica, Logatec-Žiri, Begunje-Bistrica pri Tržiču, Majšperk-Stanečka vas in Ptuj-Zavrč pri Borlu. Prav tako je zaprta relacija Razkrižje-Srednja Bistrica, Zameško-Kostanjevica, povezava prelaz Pavličevo sedlo-Solčava-Luče-Radmirje. Debro-Reč, v Laškem pa je popravljen podvoz pod Železnico. Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. 

Vremenska napoved za prihodnje dni boljša

V dneh, ki so pred nami, lahko pričakujemo boljše vremenske razmere. Danes bo po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več oblačnosti bo na vzhodu, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Čez dan bo zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 25 stopinj Celzija. V torek pa bo večinoma sončno.

razmere v Črni na Koroškem | Avtor: Slovenska vojska Slovenska vojska

Urejajo varstvo otrok po občinah

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov ureja varstvo otrok v občinah po vremenski ujmi, so sporočili z ministrstva. Predstavnike naštetih so prosili, da po svojih najboljših močeh poskrbijo za varstvo otrok in poiščejo nadomestne prostore. 

Občine lahko za nadomestne prostore po njihovih navedbah uporabijo široko mrežo javne vzgojno-izobraževalne infrastrukture, pri tem pa bo nedvomno pomagal kader nepoškodovanih vrtcev in šol.

1/38
Saša Despot

"Vseeno naprošamo, da družine, ki imate možnost, da svoje otroke varujete v zavetju doma, ponudite pomoč pri varstvu otrok tistim, ki te možnosti zaenkrat še nimajo," so poudarili in se zahvalili vsem, ki so do zdaj kakorkoli pomagali in nudili prostore domov ali vzgojno-izobraževalnih ustanov za pomoč prizadetim v neurjih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • josip.kolak38 14:44 07.avgust 2023.

    Naložbe in financiranje Pozdravljeni, dragi vsi, iščemo poslovni predlog z upraviteljem sklada, ker imamo vlagatelja, ki je pripravljen opraviti dober poslovni načrt po temeljitem preučevanju poslovnega povzetka. Prosimo, pošljite svoj poslovni načrt. business danes za nadaljnje postopke Elektronski naslov: josip.kolak38@gmail.com ...prikaži več Telegram: +38671391412 Viber: +385917863111

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:16 07.avgust 2023.

    Evo ta most pri Dolu se ne bi zrušil,če bi bilo drevje pospravljeno,šalabajzerji