Slovenija
19 ogledov

Rekorder s 3.100 pacienti

klinični center, bolnišnica, zdravniki Anže Petkovšek
Pomanjkanje. Slovenci imamo na primarni ravni na tisoč prebivalcev 0,53 zdravnika.

“Na primarni ravni v Sloveniji manjka 277 družinskih zdravnikov in pediatrov,” opozarja svetovalka zdravstvenega ministra Ljubislava Škibin.

Ob predstavitvi osnutka mreže izvajalcev na primarni ravni je pojasnila, da imamo na tisoč prebivalcev povprečno 0,53 zdravnika, kar nas uvršča na dno med evropskimi državami. Urejeno primarno zdravstvo, ki ga želijo vzpostaviti, bi bilo po njenih besedah pomembno tako za dostopnost pacientov kot za finančno vzdržnost celega zdravstvenega sistema: “Če bo mreža na primarni ravni v redu, potem ne bo toliko napotitev na sekundarno raven in ne bo tako veliko hospitalizacij, ki so najdražje.” En zdravnik na primarni ravni ima v povprečju 1.892 pacientov.

“Med izvajalci so ogromne razlike, rekorder ima več kot 3.100 pacientov, nekateri jih imajo le nekaj sto,” pravi Škibinova in dodaja, da bi bile potrebne tudi prerazporeditve. Primarno raven nameravajo sicer okrepiti s širitvijo referenčnih ambulant.

Komentarjev 1
  • feferon 11:22 21.februar 2013.

    NE LAŽITE! Mladih zdravnikov je dovolj, vendar jih nočete zaposliti! Ustvarjate umetno pomanjkanje da boste lahko pripeljali svoje iz juga v državo (cenejši)