Slovenija
19 ogledov

Rekorderji glede sveč

pokopalisce_301008_bobo Žurnal24 main
Povprečen Slovenec okrog dneva spomina na mrtve na pokopališčih prižge 6 sveč, v celem letu več kot 12. Slovenci smo rekorderji.

Slovenci smo s 4.500 tonami embalaže nagrobnih sveč na leto v svetovnem vrhu. "90 odstotkov sveč je iz PVC-materiala, ki je škodljiv, in v tem je problem," je za Žurnal24 pojasnila Marinka Vovk z Okoljsko-raziskovalnega zavoda.

Podatki ministrstva se ujemajo: več kot 95 odstotkov sveč, ki jih uporabimo v Sloveniji, ima ohišje iz PVC (polivinilklorid) plastike, ki je kot gorivo v kurilnih napravah in industrijskih pečeh neuporabna, saj pri gorenju povzroča nastajanje okolju škodljivega vodikovega klorida. Zato lahko ostanke takšnih sveč sežigajo le v sežigalnicah odpadkov, kjer se strupeni klor izloči v čistilnih napravah. Zanimanje za predelavo materiala, ki vsebuje PVC, je bilo do nedavnega zelo majhno.

V članku v povezavi med drugim ugotavljamo tudi, da Slovenci alternative prižiganju svečam sploh ne poznamo. Nevenka Podgornik, antropologinja, pa ob tem razmišlja, da se neizmerna potreba po moči, nadvladi in prestižu odraža tudi na slovenskih pokopališčih. Zato ljudje praviloma potrošijo več, kar opravičujejo s prepričanjem, da to počnejo v znak spoštovanja in hvaležnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.