Slovenija
4149 ogledov

Rekordna podpora vladi Marjana Šarca

Koalicija Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Po zelo intenzivnem dogajanju v koaliciji podpora vladi zrasla, SAB padla na deseto mesto.

Vlada Marjana Šarca, glede na anketo, ki jo je Mediana naredila za Pop Tv, ta mesec uživa rekordno podporo javnosti. Njeno delo podpira 43 odstotkov anketirancev. Prejšnji mesec je bilo z delom vlade zadovoljnih le 36,4 odstotka anketirancev. 39,8 odstotka anketiranih dela vlade ne podpira, približno vsak šesti pa je neopredeljen.

SDS podpora padla

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot
SDS ostaja prva na lestvici priljubljenosti strank, a ji je podpora v primerjavi z oktobrom padla. Če bi bile volitve naslednjo nedeljo, bi jih volilo 18,3 odstotka vprašanih. 

SAB zdrsnila na deseto mesto

Na drugo mesto se je z 8,9 odstotka prebila SD in Listo Marjana Šarca, ki jo podpira 7 odstotkov vprašanih zrinila na tretje mesto. Levica s 6,1 odstotka in NSi s 5,5 odstotka ostajata na četrtem in petem mestu.

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Saša Despot
Iz šestega na deveto mesto je padla DeSUS, ki jo podpira 3,4 odstotka vprašanih, SAB pa je s sedmega mesta zdrsnila na deseto s 3,2 odstotka podpore.

SLS in SNS sta dobili po 3,8 odstotka glasov in sta na šestem oz. sedmem mestu. Na osmem mestu se drži SMC s 3,7 odstotka glasov, preostale stranke pa so prejele le dva odstotka ali manj.

Šarcu podpora zrasla

Prvem mestu na lestvici politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, za ovratnik pa mu diha Marjan Šarec, ki mu je podpora od oktobra zrasla. Tretja je, enako kot prejšnji mesec, evropska komisarka Violeta Bulc.

Logar prehitel Jankovića

soočenje Janković Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na četrto mesto se je povzpel Anže Logar, ki je od tam na šesto mesto zrinil svojega rivala na lokalnih volitvah v Ljubljani Zorana Jankovića. Z osmega mesta visoko na peto se je povzpela Romana Tomc, sedmo mesto je zasedla Ljudmila Novak, ki je svoj položaj izboljšala za dve mesti. Kar za tri mesta je na osmega padel predsednik parlamenta Dejan Židan, deveti pa predsednik NSi Matej Tonin, ki je nazadoval za dve mesti. Prvo deseterico tako kot prejšnji mesec končuje Lojze Peterle.

Cerar prehitel Janšo

V drugem delu lestvice so Alenka Bratušek, Zdravko Počivalšek in Miro Cerar, ki je znova prehitel Janeza Janšo. Zmago Jelinčič je z 12. mesta padel za tri mesta na 15. mesto. Lestvico dvajsetih najpriljubljenejših pa tudi tokrat zaključujeta Karl Erjavec in nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Komentarjev 7
  • Spark 09:58 26.november 2018.

    Logar je imel oktobra 2,74%, Jankovič pa 2,49%, novembra pa ima Logar 2,88%, Jankovič pa 2,83%. Iz podatkov je torej razvidno, da Logar niti slučajno ni izrinil Jankoviča. Res pa je, g./ga. S.H.H., da je imel Jankovič novembra največji preskok ...prikaži več in je izrinil šest drugih, ki so bili na lestvici priljubljenosti do tega trenutka pred njim.

  • jezero 06:29 26.november 2018.

    Morda je pa Šarec nov slovenski državnik- edini po Drnovšku?

  • Tupamaros 04:58 26.november 2018.

    Delo vlade podpira 43 odstotkov anketirancev? Wow! Katero delo?