Slovenija
20 ogledov

Rekordne cene goriv

Fotografija je simbolična. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Podražitev. V ponedeljek opolnoči se bo zvišala cena pogonskih goriv.

V povprečju naj bi se naftni derivati podražili za okoli dva centa na liter, ocenjuje Djani Brečevič z Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji.

Cene goriv bodo dosegle rekord, tako drago se po naših cestah še nismo vozili. Za 50-litrski rezervoar goriva bo treba odšteti približno evro več kot doslej.

bencin, graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zakaj se gorivo draži?

Najpreprostejši način za krpanje luknje v proračunu je višanje trošarin, pravi Dušan Mramor z ekonomske fakultete. In prav to počne vlada. Trošarine na gorivo bo v ponedeljek zvišala za pol centa na liter.

To pa ne bo zadnja podražitev; vlada namerava do konca julija trošarine dvigniti še dvakrat. Od torka bo torej v Sloveniji gorivo dražje kot na Madžarskem, kaj lahko pa se zgodi, da bomo sredi poletja ujeli tudi Italijo, kjer točijo izmed naših sosedov najdražji bencin.

bencin, graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podobnemu dvigu cen smo bili priča pred dvema letoma, a iz povsem drugih razlogov.

Cena za 159-litrski sodček nafte se je takrat povzpela na skoraj 150 ameriških dolarjev, zdaj stane manj kot 80 dolarjev.

Kaj pa inflacija?
Zaradi dviga cen goriv bo višja tudi inflacija.

Slovenija ima v košarici izdelkov in storitev, s katerimi merimo podražitve, na naftnih derivatih namreč precej višjo utež kot druge države Evropske unije.

Cene pa bodo naslednje mesece višje tudi zaradi višjih trošarin na cigarete in elektriko.

Država bo kadilce in gospodinjstva po žepu prvič udarila že avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.