Slovenija
18 ogledov

Rekordno nizka obrestna mera

ecb1 Žurnal24 main
Svet Evropske centralne banke je po pričakovanju gospodarskih analitikov obrestno mero za območje evra znižal z 2,0 na 1,5 odstotka.

Svet ECB je na februarskem rednem zasedanju ključno obrestno mero za območje evra pustil nespremenjeno pri dveh odstotkih, vendar pa je že po januarskem zasedanju predsednik ECB Jean Claude Trichet jasno napovedal, da bo marčno zasedanje "naslednje pomembno srečanje za odločitve monetarne politike".

Svet ECB je sicer na omenjenem januarskem rednem mesečnem zasedanju ključno obrestno mero za območje evra znižal za 0,5 odstotne točke na 2,0 odstotka. Šlo je za četrto zaporedno znižanje ključne obrestne mere, ki je s tem izenačila najnižjo raven v zgodovini ECB. Pri dveh odstotkih je namreč vztrajala med junijem 2003 in decembrom 2005. ECB je tako obrestno mero med oktobrom in januarjem znižala za 2,25 odstotne točke, od tega je bilo znižanje za 0,75 odstotne točke decembra lani tudi najvišje posamično znižanje v zgodovini osrednje monetarne institucije območja z evrom.

Zaostajanje
Kritiki ECB pa poudarjajo, da s svojo monetarno politiko zaradi vse resnejših posledic finančne in gospodarske krize še vedno zaostaja za drugimi pomembnejšimi svetovnimi centralnimi bankami. Ameriška centralna banka Federal Reserve je namreč že sredi decembra ključno obrestno mero znižala praktično na ničlo oziroma na razpon med 0 in 0,25 odstotka in je januarja ni spreminjala. Skoraj na ničli je tudi ključna obrestna mera japonske centralne banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.