Slovenija
829 ogledov

Rekordno število prodaj rabljenih hiš in stanovanj, cene rastejo

neprofitna stanovanja Anže Petkovšek
Število prodaj rabljenih nepremičnin je bilo znova rekordno visoko, so sporočili s statističnega urada.

Lani je bilo prodano rekordno število nepremičnin. Prodanih je bilo 10.652 hiš in stanovanj, kar je več kot v doslej rekordnem letu 2007, ko je bilo prodanih 10.019 stanovanjskih nepremičnin. A takrat je bilo skupna prodajna vrednost vseh nepremičnin 1,4 milijarde evrov, lani pa zaradi nižjih cen le milijarda evrov. 

V Ljubljani dvakrat višja rast cen kot drugje

Povprečne letne cene vseh stanovanjskih nepremičnin rastejo že od leta 2014, lani so bile 3,3 odstotka višje kot leto prej. Lani so se v primerjavi z letom prej najbolj podražila rabljena stanovanja v Mestni občini Ljubljana, za šest odstotkov. Cene novih družinskih hiš pa so se znižale za skoraj pet odstotkov. 

Glede na leto 2010 so bile cene lani še vedno precej nižje: cene novih hiš za skoraj 30 odstotkov, cene rabljenih stanovanj v Ljubljani za skoraj 12, cene novih stanovanj pa za slabih osem odstotkov. 

Nazadnje pred desetimi leti ... 

Rekordni so bili zadnji trije meseci lanskega leta tako po številu prodanih hiš kot stanovanj, najbolj (za 1,7 odstotka) so se v zadnjih treh mesecih lanskega leta podražila rabljena stanovanja v Ljubljani. Cene rabljenih stanovanj rastejo že štiri, izven Ljubljane pa že pet četrtletij. 

Izven Ljubljane je bilo prodanih 1400 stanovanj, kar se je nazadnje zgodilo pred desetimi leti, v Ljubljani pa 505, kar je le malo manj kot v rekordnem drugem četrtletju lanskega leta. 
"Prodanih je bilo 688 družinskih hiš, največ od leta 2003, odkar statistično spremljamo tovrstne prodaje," so sporočili iz Statističnega urada. Čeprav so se nekoliko podražile, so zadnja tri leta še vedno okrog 15 odstotkov cenejše kot v letu 2010. 

Cene novih stanovanjskih nepremičnin (nova stanovanja in družinske hiše skupaj) so se v 4. četrtletju 2016 glede na prejšnje četrtletje v povprečju zvišale za 6,4 %.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 12:57 26.marec 2017.

    Ja vidiš obratni primer se je pa zgodil isto v Kosezah , v Terasastih blokih , kjer je cena s 120.000 narasla na 135.000€ od strani kupcev .

  • mph 19:57 24.marec 2017.

    Brez skrbi, bo kmalu prišl do implozije in nove krize. In spet bo svet "bogatejši" za milijardo bolj revnih in par deset še bolj bogatih. Dokler ne bo spet prišla kakšna krvava revolucija. Žal zgodovina kaže, da se praktično nič ...prikaži večč še ni premaknilo na bolje brez tega.

  • Pepi 19:51 24.marec 2017.

    Statistika je ena največja lažniva skupnost,poleg tega pa zelo draga za (davkoplačevalce)Po statistiki jaz jem zelje,sosed pa meso,v povprečju pa jeva segedin,to je statistika