Slovenija
23 ogledov

Rekrutacijo skrajnežev zaznali že lani

Zaseženo orožje PU Kranj
Slovenska policija je že lani zaznala rekrutacijo posameznikov, ki sodelujejo v vojnah v tujini, a težko ukrepajo, če ne gre za dejanja zoper človečnost.
Policija že več let prejema različne informacije in posledično spremlja posameznike, ki naj bi se pripravljali za odhod na bojišča zlasti v Siriji in Iraku. Še posebej so pozorni na tiste, ki novačijo potencialne borce. Teh je za zdaj, ugotavlja policija, še razmeroma malo. Policija za zdaj nima podatkov o tem, na kakšen način se oziroma so se posamezniki vključevali v omenjene oborožene spopade.
 
"V zadnjem letu so se pojavne oblike terorizma močno modificirale. Policija je aktivnosti prilagodila, glede na oceno stopnje ogroženosti Slovenije in tudi oceno stopnje ogroženosti regije, kjer se nahaja Slovenija. Že lani smo zaznavali rekrutacije nekaterih posameznikov v Sloveniji, a organiziranje rekrutacije ni potekalo na območju Slovenije. Nekateri posamezniki so v vojnih operacijah na kriznih žariščih sodelovali na lastno željo," poudarja Marjan Fank, direktor Uprave kriminalistične policije. Tega pa ni mogoče enačiti oziroma označevati kot kaznivo dejanje terorizma. "Sodelovanja v teh vojnih operacijah zato ni mogoče inkriminirati."
 

Našli so neuporabni minomet

Med drugim so imeli policisti podatek, da naj bi se za teroristična dejanja uril tudi Vrhničan, zato so pri njem na več naslovih po Ljubljani in okolici včeraj opravili hišno preiskavo. 

A policija mu lahko za zdaj očita le klasične oblike organiziranega kriminala. Osumljen je prepovedanega razpolaganja z orožjem. Da bi mu lahko odvzeli prostost, bi mu policija morala dokazati naklep in da je prepovedano orožje hranil prav za morebitno teroristično početje. "Težko ukrepamo zoper posameznike, ki se udejstvujejo v vojni v tujini, če to ne izpolnjuje znakov kaznivega dejanja zločina zoper človečnost," je dejal Fank.

Kriminalisti so včeraj med hišno preiskavo Slovencu, ki naj bi se boril na strani islamskih skrajnežev v Siriji, zasegli orožje.

"Policija je prejela podatek, da moški poseduje orožje, zato je bila izvedena hišna preiskava," dodaja Fank. Moškemu pa so med drugim zasegli prirejeno strelno orožje, vojaško strelno orožje in ohišje minometa, ki je bilo neuporabno.

Sodelujejo z Bosno

Slovenski policisti omenjeno preiskavo vodijo kot le eno v sklopu boja proti terorizmu. 

"Predvsem z izmenjavo podatkov s tujimi varnostnimi organi pri preprečevanju in odkrivanju teroristične dejavnosti, odkrivanje financiranja terorizma in v omejevanje nasilne radikalizacije," poudarjajo na policiji. Kljub temu pa ta preiskava ni posledica ene najobsežnejših, najudarnejših kriminalističnih preiskav, ki jo je Državna agencija za preiskave in zaščito (Sipa) Bosne in Hercegovine (BiH) izvedla v začetku septembra.

Čeprav naši policisti v boju proti terorizmu sodelujejo tudi s preiskovalci Sipe."Sodelovanje s policijo v Slovenijo je izjemno uspešno. To se vidi predvsem v dobri medsebojni izmenjavi informacij in ugotovitev in tako bo zagotovo tudi v bodoče," poudarjajo na Sipi. 

Devet domnevnih teroristov, pri katerih je Sipa pred tedni opravila hišne preiskave, je trenutno kazensko ovadenih. Štirje od tega bodo na nadaljevanje postopka in morebitno poznejše sojenje čakali v priporu, pet pa jih bo do nadaljnega v hišnem priporu.

Komentarjev 1
  • erikkk 20:17 25.september 2014.

    Po tem takm si lahko v naši državi prav vsi najdejo zatočišče, ne pa da bi se jih kaznovalo , kot vse ostale evropske države ki bodo kaznovale vsak odhod tam dol ... ... res ne moreš vrjet ...prikaži večet ... zame je to pol bolj podpora kot pa preprečevanje ...