Slovenija
6 ogledov

Renčani zahtevajo višje odškodnine

Renčani zahtevajo višjo odškodnino in seznanitev s potekom trase. Žurnal24 main
V Renčah poskušajo pohiteti s pridobivanjem pogodb za vkop daljnovoda, ki je nujen za obratovanje hidroelektrarne v Avčah. Eles je še vedno brez podpisanih pogodb – problematične so odškodnine.

Predstavniki Elesa, Soških elektrarn Nova Gorica in države se trudijo pospešiti pridobivanje služnostnih pogodb za vkop daljnovoda na območju Renč. Trud se jim zaenkrat ne obrestuje najbolje, saj se pogovori zataknejo pri trasi kablovoda in odškodninah. 

Elesu manjka še 15 podpisov
Eles je podpisal pogodbe o služnosti s 53 lastniki zemljišč na trasi kablovoda, od tega je 15 primerov še vedno odprtih. Pri teh primerih problem predstavlja višina odškodnin. Renčani so namreč prepričani, da je višine odškodnine, ki jo je Eles namenil posameznim lastnikom zemljišč, prenizka.

Vendar pa Eles lahko prizna le odškodnino, ki jo določi zapriseženi sodni cenilec. V podjetju dodajajo, da se lastniki zemljišč še vedno lahko odločijo za svojega sodnega cenilca, ki ga bo plačal Eles, a da nova ocena ne more bistveno odstopati od sedanje.

Razveljavljajo že podpisane pogodbe
Možnost višje odškodnine je nekatere že premamila. Eden izmed lastnikov zemljišč, ki je služnostno pogodbo sicer že podpisal, jo zdaj namerava razveljaviti in zahtevati višjo odškodnino. Tisti, ki niso še ničesar podpisali, poudarjajo, da želijo natančne informacije o poteku trase. Poleg tega zahtevajo tudi zaustavitev vseh sodnih postopkov, ki jih Eles vodi proti njim in plačilo vseh stroškov pravdanja.

Prav daleč verjetno s to zahtevo ne bodo prišli. Eles je Renčanom že obljubil, da bo ustavil vse sodne spore, čim bo imel popolno dokumentacijo za vkop daljnovoda. Takrat namerava odstopiti tudi od nadzemnega voda. Glede tega priznavajo, da ga verjetno tako ali tako ne bodo postavili.

Daljnovod na območju Renč je sicer nujen za polno obratovanje črpalne hidroelektrarne v Avčah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.