Slovenija
24 ogledov

Reorganizacija tudi pri porodnišnicah

otrok, porodni%C5%A1nica Žurnal24 main
Po reorganizaciji policijskih uprav lahko v kratkem pričakujemo tudi reorganizacijo ginekološko-porodniške službe. Najprej sta na vrsto prišli porodnišnici v Brežicah in Kranju.

Projekt "reinženiringa porodnišnic" je sicer na mizi zdravstvenega ministrstva že vse od leta 2003. Resneje pa se ga je lotil zdajšnji minister Dorijan Marušič.

Po pisanju časnika Dnevnik se je v petek že sestala projektna skupina za združevanje dežurne ginekološko-porodniške službe na Gorenjskem, mesec dni pred tem pa za Dolenjsko in Posavje.

V petek bo RSK za ginekologijo in porodništvo, ki ga vodi Adolf Lukanovič, obravnaval tako pisma omenjenih bolnišnic kot oba elaborata (leto 2009/2010), ki predlagata združevanje majhnih bolnišnic in vključevanje zunajbolnišničnih ginekologov porodničarjev v dežurno službo v porodnišnici.

Lukanovič, ki se zavzema za ureditev in racionalizacijo, je za časnik povedal, da so pred Slovenijo podobno ravnale že nekatere druge evropske države, nazadnje Italija in Hrvaška.

Celostno obravnavo porodnic naj bi tako namesto Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo v Kranju zaupali Splošni bolnišnici Jesenice, porodnice iz Dolenjske in Posavja pa naj ne bi več rojevale v Brežicah, pač pa v Novem mestu, Celju ali Ljubljani.

Po pisanju časnika strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da porodnišnice, v katerih druge specialnosti (transfuzija, anestezija, kirurgija) niso na voljo takoj, niso dovolj varne. 

Predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka SB Jesenice Drago Sredanovič je za časnik dejal, da je reorganizacija za gorenjsko regijo "vsekakor" sprejemljiva. Tako pričakuje 30-odstotni porast obsega porodov, kadrovsko pa se bodo okrepili predvsem z zaposlenimi v Kranju.

Pasti pred združevanjem
Predlog o združevanju porodnišnic je v strokovni javnosti že naletel na buren odziv. Miro Jurca iz Splošne bolnišnice Trbovlje tako politiko svari pred prehitrimi ukrepi, saj po njegovem mnenju do zdaj "ni bilo izvedene nobene analize, ki bi pokazala, katero porodnišnico bi lahko ukinili brez škode za reproduktivno zdravje prebivalcev".

Predlogu, da bi del porodnic iz Zasavja rojeval v Celju, del pa v Ljubljani, Jurca nasprotuje: "Trbovlje so infrastrukturno odrezane od sveta. Čeprav je do Celja 40 kilometrov, za to vožnjo potrebujemo eno uro, do Ljubljane pa še četrt ure več. Za urgentne primere je to predolgo!"

"Ni naključje, da v večini nam primerljivih držav ženske rojevajo v srednje velikih ali manjših porodnišnicah, in ni logično, zakaj mora imeti najmanjši narod v Evropi največjo porodnišnico," se v pismu, ki ga je enako kot njegovi kolegi iz Izole, Brežic in z Jesenic pisal ministru in razširjenemu strokovnemu kolegiju (RSK) za ginekologijo in porodništvo, sprašuje Jurca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.