Slovenija
4489 ogledov

Reševalci razkrili, zakaj so morali štirje tujci prenočiti na 2.000 metrih

Reševanje, plaz Gorska reševalna zveza Slovenije
Gorski reševalci z bivaka pod Skuto rešili štiri neustrezno opremljene tuje državljane.

Gorski reševalci so danes uspešno rešili štiri francoske državljane, ki so v nedeljo obtičali na bivaku pod Skuto, je za STA pojasnila Katarina Janjič iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Kot je povedala, so Francozi nepoškodovani, v gorah pa so bili brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti.

Janjič je dejala, da so šli planinci, sicer študentje na izmenjavi v Sloveniji, v nedeljo do bivaka pod Skuto, a niso bili ustrezno opremljeni. To se po njenih besedah pri tujcih pogosto dogaja. Ker bi bil sestop prenevaren, se je začela reševalna akcija.

Bivak pod Skuto | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Bivak pod Skuto Gorska reševalna zveza Slovenije

Dežurna ekipa Gorske reševalne službe Brnik je že zvečer skušala s helikopterjem Slovenske vojske dostopiti do ujetih, a ji vremenske razmere, veter in megla, tega niso dopuščale.

Planinci so zato prenočili v bivaku, danes pa so jih s helikopterjem Slovenske vojske nepoškodovane pripeljali v dolino, je sklenila Janjič.

V megli sta se izgubila tudi Čeha

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v nedeljo popoldne uspešno pomagali tudi planincema, ki sta zašla na Konjskem sedlu v občini Gorje. Našli so ju nepoškodovana in ju pospremili v dolino, je objavila Uprava RS za civilno zaščito in reševanje.

Kot je na družbenem omrežju Facebook zapisal gorski reševalec Gregor Kofler, ki je sodeloval v akciji, sta bila v megli ujeta dva češka državljana, reševanje pa je potekalo v težkih vremenskih razmerah.

S Policijske uprave Kranj pa so danes v pregledu dogodkov v zadnjih 24 urah navedli, da so bili kranjskogorski policisti včeraj okoli 12. ure obveščeni, da sta dva Čeha, 38-letnik in 36-letnik, krenila iz Triglavskega doma na Kredarici proti Konjskemu sedlu. "V gosti megli in slabih vremenskih razmerah sta obstala na poti in nista upala naprej. Po klicu na pomoč so jima pomagali gorski reševalci GRS Mojstrana, policisti pa so, kot so navedli, dogodek usrezno zadokumentirali.

V nedeljo je sicer najbolj odmevala sedemurna reševalna akcija sedmih planincev, ki jih je dopoldne pod Malo Mojstrovko presenetil plaz. Pet jih je odnesel, pri čemer so bili trije huje poškodovani, dva pa lažje. Huje poškodovane, gre za poškodbe rok, nog, v enem primeru pa glave in prsnega koša, so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico in naj ne bi bili v smrtni nevarnosti.

Reševanje, plaz | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije

Planinci so bili na tečaju varne hoje v gorah, mediji pa poročajo, da je dogodek organiziralo športno društvo Jeti iz Škofje Loke. Na Žurnal24 smo prvi poročali, da je bil gorski reševalec, vendar se ture ni udeležil v tej funkciji.

Stroka ob tem opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, so v nedeljo pozvali policisti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • sandi76 19:58 10.april 2023.

    To je pa že več kot absurdno ! Niso imeli ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti !! In kako za vraga so prišli gor ??? Kakorkoli, kdaj bodo reševalci začeli zaračunavati take bedarije , ki jih plačujemo vsi ??

  • Željko 17:38 10.april 2023.

    Bomo pa ja davkoplačevalci tole pokrili važno da se pred tujci dobro pokažemo. Za nas državljane ni važno tudi če pocrkamo

  • Avatar Leon
    Leon 16:49 10.april 2023.

    Dokler bodo naše reševalne službe dobrodelne organizacije ne bodo imeli denarja za opremo in posodobitev voznega parka . Zakaj bi morali Slovenci plačevati reševanje tujcev saj tega nikjer v svetu ne počnejo reševalci ?