Slovenija > Črna kronika
23511 ogledov

Novo o nedeljski nesreči: plaz jih je zasul med tečajem varne hoje

Reševanje, plaz Gorska reševalna zveza Slovenije
Po nedeljskem snežnem plazu, ki se je sprožil v Župančičevi grapi, pritekajo na dan nove informacije o planincih, ki jih je odnesel plaz. Planince naj bi plaz zasul prav med tečajem varne hoje.

Vodnik je bil, kot je za Žurnal24 povedal podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Klemen Belhar, res gorski reševalec, vendar se ture ni udeležil v tej funkciji. Drugih komentarjev ni dajal, ker primer preiskuje policija.

Vodil pa naj bi, smo izvedeli neuradno iz drugih virov, tečaj varne hoje v gorah. Kar je seveda lahko storil z opravljenimi tečaji za vodništvo pri Planinski zvezi Slovenije. Najeti ga je moralo eno od slovenskih planinskih društev. Poklicali smo torej njih, škofjeloško Športno društvo Jeti. "Nimamo komentarja," je bil odgovor.

Reševanje, plaz | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije

Nevarnosti snežnih plazov sicer včeraj še ni bilo, toda čez noč je zapadlo dvajset centimetrov snega. Razmere za vzpon zato danes niso bile ugodne, planinci pa se, čeprav z derezami in cepini, po naših neuradnih podatkih, niso vzpenjali, kot bi se morali, v navezi. 

Naklon terena okoli 50 stopinj

Kot so sporočili s PU Nova Gorica, je policija danes z gorskimi reševalci ter helikopterskimi posadkami Policije in Slovenske vojske intervenirala pri sprožitvi snežnega plazu na območju Male Mojstrovke. Po prvih podatkih se je snežni plaz sprožil v Župančičevi grapi, ki poteka proti Mali Mojstrovki. Na območju se je takrat zadrževala skupina sedmih oseb, ki so bili na območju kot pohodniki. Bili naj bi na izstopu iz grape, ko naj bi se nad njimi podrla opast in jih zajela skupaj z novo zapadlim snegom. Pet oseb je plaz odnesel približno 100 višinskih metrov nižje. Naklon terena je okoli 50 stopinj.

"Ob prihodu reševalnih ekip ni bil nihče zasut. Pet je poškodovanih, od tega po prvih podatkih trije huje poškodovani, vsi so državljani Republike Slovenije. Gre za pet moških in dve dekleti. Glede na prve podatke iz ogleda so bili vsi ustrezno opremljeni," so opisali. 

Poškodovani so bili odpeljani v dve zdravstveni ustanovi zaradi različnih poškodb. Hkrati s klasičnim reševanjem je steklo tudi helikoptersko reševanje. Vključenih je bilo večje število gorskih reševalcev ter posadki Policijskega in vojaškega helikopterja, ki sta se izmenjevali na kraju nesreče in si zaradi izredno slabega vremena pomagali s podatki v zraku.

Policijski helikopter je delo z novim helikopterjem AW169 v reševanju opravljal približno 4,5 ure in na kraj nesreče do višine okoli 1.800 metrov prepeljal večje število gorskih reševalcev. Delo je zelo oviralo zelo slabo in spremenljivo vreme.

PU Nova Gorica

Reševanje, plaz | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije

Okoliščine sprožitve snežnega plazu policisti, ki so bili na kraju, še preverjajo. "Stopnja nevarnosti snežnih plazov sicer ni velika, je pa območje nevarno zaradi opasti in klož ter zaledenele podlage v sami strukturi snežne odeje," opozarjajo. 

Zelo težki pogoji

Kot je na današnji novinarski konferenci po reševalni akciji v Kranjski Gori povedal vodja intervencije Aleš Robič s postaje GRS Kranjska Gora, je bila reševalna akcija zelo naporna. "Plaz je pet planincev odnesel po grapi 150 metrov, kjer so se ustavili, nihče pa ni bil zasut. Glede na vreme smo računali, da bomo morali akcijo izvesti klasično, a se je reševanje s helikopterjema izkazalo za izrednega pomena, kar je akcijo zelo pohitrilo," je opisal. Reševalci so morali po njegovih besedah nositi opremo za reševanje, med drugim tudi nosila, saj je bilo vseh pet poškodovancev prepeljanih z nosili do bolje vidnih mest za helikopter ali do reševalnega vozila. Zaradi težavnega terena je bilo treba nosila spuščati celo po vrveh.

Reševanje so oteževale težke razmere, veliko je bilo megle in tudi sneženja. Med reševalno akcijo je zapadlo še dodatnih deset centimetrov snega, zato je postajala akcija "iz trenutka v trenutek bolj zahtevna." Z dobro usklajenostjo ekip je reševanje po besedah Robiča potekalo tekoče. "Akcija je bila okoli 16. ure uspešno zaključena. Kot vodja intervencije me najbolj veseli, da ni bilo nobenega dodatnega zapleta ali dodatne poškodbe."

Po zadnjih infromacijah so trije ponesrečenci huje poškodovani in dva lažje. Dve osebi sta bili nepoškodovani. Težje poškodovani imajo poškodbo spodnje in zgornje okončine ter glave in prsnega koša, je povedal Zdravnik reševalec-letalec iz Gorske reševalne službe Jesenice Jernej Arh

Reševanje, plaz | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije


Policija opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo  skrajno previdno in maksimalno odgovorno. Več preventivnih nasvetov policije najdete na spletni strani:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike
ali na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/

Več informacij o današnji nesreči najdete v spodnjem prispevku.

Reševanje, plaz Fotogalerija Slovenija Na tečaju varne hoje jih je odnesel plaz
Komentarjev 10
  • mirror 19:21 10.april 2023.

    Nesreče se dogajajo tudi najizkušenejšim. Pelješ se po dvosmerni cesti s 90km/h, nasproti pa ti pride voznik z enako hitrostjo. Veliko več možnosti je za nesrečo, kot pa v gori.

  • Pierre 11:56 10.april 2023.

    Tečaj varne hoje??? Ma ne me zezat...

  • Luksi 09:50 10.april 2023.

    Vodnik bi moral poznati razmere in odpovedati pohod, ampak ga ni, verjetno zaradi zaslužka... Plavi pa preiskujejo okoliščine sprožitve plazu, kar je v tem času normalen pojav v gorah, namesto, da bi lovili kriminalce...