Slovenija
508 ogledov

Reševalna akcija: Jamarju 150 metrov pod zemljo kamen prebil čelado

Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Jamarska reševalna služba
V breznu Preporod pri Predmeji nad Ajdovščino se je poškodoval jamar.

Nesreča se je zgodila okoli polnoči v novi jami, ki jo lokalno društvo še raziskuje. Okoli 2. ure ponoči so bili aktivirani trije reševalni centri Jamarske reševalne službe, in sicer Tolmin, Sežana in Postojna. Aktivirali so tudi JRS zdravnico, slabe pol ure kasneje pa še JRS ekipo za širjenje ožin. 

Na jamarja je med vračanjem na površje padel kamen in ga poškodoval. Kolega je o tem obvestil Jamarsko reševalno službo, ki je sprožila reševanje poškodovanega jamarja, je povedal vodja intervencije Igor Benko.

Trenutno je v in ob jami 22 jamarskih reševalcev iz treh reševalnih centrov, do poškodovanega se je spustila tudi zdravnica, ki je sicer tudi jamarska reševalka.

Benko je povedal, da je zdravnica ocenila, da je zdravstveno stanje poškodovanega jamarja stabilno. Nad očesom ima hematom, dobil je infuzijo in čaka na prenos iz jame.

Težavo predstavljajo predvsem ožine v jami. Benko je povedal, da bodo morali pred dvigom poškodovanega jamarja razširiti vhod in dve ožini v jami, da bodo naredili prehod za reševalna nosila, zaradi česar so aktivirali ekipo za širjenje ožin. Prvo ožino so že premagali, ostajata jim še dve. Vsako takšno širjenje pa zahteva čas in izredno previdnost. 

Marko Zakrajšek, vodja operative JRS, ocenjuje, da bo poškodovani do večera zunaj. 

Nesreča se je zgodila ponoči na približno 150 metrih globine med vračanjem po raziskovanju jame. Padajoče kamenje je jamarju prebilo čelado in ga poškodovalo. Po poškodbi je preplezal sam še približno 30 metrov, nato pa ga je jamarski kolega ustavil in odhitel iz jame po pomoč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.