Slovenija
29 ogledov

Rešujejo posel Mate&Kresal

Litostrojska stavba Anže Petkovšek
Litostrojska. Čez dobra dva meseca bo naseljena stavba, ki naj bi bila prenevarna za elitne policiste. Računsko sodišče. Tokrat ga niso vprašali za mnenje, čeprav je imelo ob poizkusu najema stavbe za NPU pomisleke.

Palača. V pisarne zgradbe na ljubljanski Litostrojski cesti, kamor je nekdanji minister Dragutin Mate želel naseliti policiste iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), se bodo predvidoma že v naslednjih tednih pospešeno začeli seliti uslužbenci državnega statističnega urada (SURS) in ministrstva za okolje in prostor (MOP).

"Selitev se predvideva do konca januarja. Sredstva za plačilo najemnine so predvidena v predlogu sprememb proračuna za prihodnje leto," pojasnjujejo na SURS.

Dodatno še za opremo

Za uporabo prostorov v objektu, kjer bodo vsa gradbena dela končana predvidoma do konca novembra, bo SURS plačeval dobrih 140 tisoč evrov mesečno. "To vključuje najemnino za poslovne prostore, parkirišča ter stroške upravljanja in obratovanja. V to ceno ni všteta oprema. Stroški najema opreme bodo znašali 21.846 na mesec, in sicer za dobo pet let, ko oprema preide v last SURS," dodajajo državni statistiki.

Žarnićevi do milijona

MOP pa bo s to selitvijo privarčeval dober milijon evrov na leto. “Celotna najemnina za ministrstvo in organe v sestavi, ki se selijo, pa zdaj znaša 2.378.384,64 evrov,” pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo (MJU), ki jim je vlada že februarja lani naložila, naj preverijo, kateri državni organi bi se lahko selili v objekt, na katerem so bila gradbena dela takrat še začasno ustavljena do odločitve, kdo se seli. Kdaj točno pa si bodo zaposleni na SURS nove poslovne prostore začeli deliti s kolegi z MOP, ki bodo zato na leto plačevali milijon tristo tisoč evrov, uradno ni znano. Zagotovo pa se na Litostrojsko cesto ne bodo selili uslužbenci z dveh od štirih organov v sestavi MOP, agencije za okolje (ARSO) in geodetske uprave (GURS).

Šoltesa niso vprašali

Računsko sodišče, ki ga vodi Igor Šoltes, je sicer po pregledu sprva načrtovanega najema stavbe za NPU, ocenilo, da je MNZ ravnalo negospodarno, ko se je odločilo za najem stavbe, namesto da bi sklenilo najem s postopnim odkupom. Šoltesovi revizorji so presodili, da bi stavba v resnici tudi po 20 letih ostala v lasti družbe D.S.U, ki jo je ustanovila država, in da bi lahko šlo v tem primeru za prikrito zadolževanje MNZ. Trenutna vlada v odhodu se je kljub temu odločila, da na Litostrojsko cesto preseli MOP in SURS. Pred sklenitvijo najemne pogodbe pa Šoltesovih ni vprašala za predhodno mnenje o tem, ali bosta oba nova državna najemnika za dogovorjene zneske najemnin dovolj gospodarno porabila državni denar. “Državi se zagotovo bolj izplača najem stavbe kot nakup. Tako kot bi vsako podjetje, če bi imelo toliko denarja, raje plačalo dobrih 20 milijonov evrov za okoli osem tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin, bi to verjetno storila tudi država. Na trgu pa trenutno že samo zemljišče, veliko okoli štiri tisoč kvadratnih metrov, stane vsaj milijon šeststo tisoč evrov – brez vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo,” neuradno komentirajo nekateri nepremičninski agenti po državi.

Komentarjev 3
  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 12:36 24.november 2011.

    Avtor članka zavaja, ko piše: "..., kamor je nekdanji minister Dragutin Mate želel naseliti policiste iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU)". To seveda ni res. Naselilo bi se kompletno notranje ministrstvo z generalno policijsko upravo vred!

  • Avatar Zala
    Zala 03:02 24.november 2011.

    Ni vredno, da se razburjaš. SDS je v pohlepu po oblasti in moči pripeljal to državo na rob. In dokler lahko izza šanka potegne nekaj tisoč polpismenih Slovencev, da glasujejo za vsako bedarijo, bo tako.Kaj misliš, da večina tisti, ...prikaži več, ki komentirajo sploh vedo, da je to najbolj ničvreden kos zemlje v Ljubljani?

  • Žurnalček 23:36 23.november 2011.

    Zakaj tako lažete v tej zadevi. Posel je sklenil Mate SDS, z tem poslom, pa ni hotela imeti nič in tudi ni imela Kresalova. Notorična laž je pa trditev , da Kresalova ni hotela seliti zaradi varnosti uslužbencev !!!! Ni ...prikaži veči hotela seliti izključno zaradi nevarnosti za DRŽAVNO USTANOVO , ki kot taka mora biti absolutno varna , ker je najvišje rangirana po važnosti za delovanje države. !!!!!Zakaj jo potem vlečete v posel. Kresalova se ni hotela seliti v to zgradbo , ki je oddaljena ne 500m , kot so pisali, ampak manj kot 200m od 10 cilindrskih plinskih rezervoarjev višine 15m , katere lahko vsak mačevanja željan kriminalec, požene v zrak. Zato tu okoli ni omembe vrednih stavb, je pa teren v industrijskem območju in se poslovna stavba sploh tu ne bi smela graditi !! Pridite in si oglejte, kaj je nameraval Mate in SDS izvesti.