Slovenija
24 ogledov

Revizija: vse je narobe!

sklad za razgradnjo Jeka Jerca Božič Kranjec
Sklad za razgradnjo Jeka. Boljše bi bilo, če bi denar dali vezati na banko, kot da so kupili obveznice Dela prodaje.

Revizija družbe BDO je potrdila nepravilnosti v skladu za razgradnjo Jeka (Jedrska elektrarna Krško), o katerih smo prvi poročali marca. Z revizijo se je včeraj seznanila vlada in jo bo poslala v državni 
zbor.

Spomnimo, sklad, ki ga polnimo z višjo ceno elektrike iz nuklearke, je kupil za tri milijone evrov obveznic Dela prodaje in za šest milijonov evrov obveznic DZS ter tako Bojanu Petanu zagotovil devet milijonov evrov gotovine.

Ni stvari, ki bi štimala

Nakup ni bil strokovna in gospodarna odločitev, ni bil skladen z naložbeno politiko sklada, obveznice pa niso varne in ne likvidne, ugotavlja revizor. Poleg tega pred nakupom ni bil pripravljen strokovno utemeljen predlog nakupa ali analiza alternativnih naložb.

Bonitetna ocena Dela prodaje in DZS je priporočala skupno izpostavljenost največ 1,7 milijona evrov, sklad pa je družbama dal nezavarovano posojilo v višini devetih milijonov evrov.

Pri obveznicah DZS je problematična še ročnost, saj zapadejo po desetih letih, naložbena politika pa dovoli ročnost le do osmih let. Pri obveznicah Dela prodaje pa je sporna cena, saj jih je sklad kupil za tretjino dražje, kot so se prodajale na borzi, pa tudi donosnost. Izvedenec ocenjuje, da bi lahko za dolgoročno vezan bančni depozit z variabilno obrestno mero sklad dobil višji donos, kot ga bo z obveznicami Dela prodaje.

Nekdanja prva dama sklada Ksenja Žnideršič Planinc je osumljena zlorabe položaja; zagrožena kazen je zapor od enega do osmih let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.