Slovenija
112 ogledov

Revmatiki so tudi otroci

slovenija 09.10.13. bolani otroci, bolnica, foto: shutterstock Shutterstock
Če se ne odkrije zgodaj, je posledica invalidnost.

"Revmatične bolezni pri otrocih so tretja najpogostejša kronična bolezen," pravi Tadej Avčin, revmatolog s pediatrične klinike v Ljubljani. Vsako leto zdravijo več kot 40 novih bolnikov z juvenilnim idiopatskim artritisom, najpogostejšim revmatičnim obolenjem med otroki. Bolezen največkrat izbruhne med drugim in četrtim letom starosti ali v puberteti.

Invalid še pred 18. letom

"Če vnetje ni zdravljeno, se pojavijo poškodbe hrustanca, zatrdel sklep, okvara rasnega hrustanca in nato prizadetost uda. Zaradi prepozne prepoznave in neustreznega zdravljenja je lahko otrok invalid še pred 18. letom ," pravi Avčin. "Zdravljenje je uspešnejše, če bolezen odkrijemo zgodaj, a pri tem je težava to, da majhen otrok ne zna povedati, da ga nekaj boli," dodaja Avčin. Otroci na prvi pregled pri pediatričnem revmatologu čakajo od šest do osem tednov.

Diagnoza pri letu in pol

"Ko si seznanjen z diagnozo, si seznanjen tudi s tem, da vzrok za bolezen ni točno znan, da zdravila zdravijo le znake bolezni in ne njenega vzroka ter da dolgoročno ne veš, kako se bo bolezen razvijala," razlaga Katja, mama zdaj 12-letne deklice, ki so ji juvenilni idiopatski artritis odkrili pri letu in pol. Bolezen so ugotovili približno pol leta po prvi hospitalizaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.