Slovenija
158 ogledov

Revolucionarno slovensko družabno omrežje

Miha Petek Osebni arhiv
Po mnenju Mihe Petka je čas, da se sliši tudi glas bralcev, da se vsebine lokalizirajo in da te vedno pridejo na pravi naslov. Zato je na noge postavil portal in aplikacijo Jazporocam.si, kjer bodo uporabniki postali fotoreporterji in poročevalci.

Zakaj start-up oziroma samostojna pot?
Željo za samostojno delo imaš preprosto v sebi. To ni posledica neke odločitve. Za podjetnika je lastno podjetje in s tem odgovornost za lasten uspeh nekaj, kar je njemu samoumevno. Najbolj pa seveda izstopa avtonomija dela, ki je v običajni službi ne bi mogel imeti. Brez takšnega pogleda na svet si preprosto ne znam predstavljati svojega življenjskega sloga.

Kaj je za vas dobra ideja?
Dobra podjetniška ideja je preprosta. Reševati mora konkretno potrebo, ki na trgu obstaja. Dobro je, da je inovativna, saj ti omogoča naskok pred novonastalo konkurenco. Predvsem pa mora biti dovolj zanimiva, da se med ustvarjanjem zabavaš. Brez te želje ne bo pravega rezultata.

Kje ste dobili idejo za novi portal Jazporocam.si, ki je zaživel v teh dneh?
Ideja za Jazporocam.si je bila logična posledica vseh mojih predhodnih projektov. Ko sem pred leti pisal specifikacijo za portal Ona-on.com, je bila v ospredju potreba uporabnikov po iskanju partnerja. Na portalu Ecomania.si je glavni fokus reševanje ekoloških problemov, na Jazporocam.si pa uporabniki objavljajo vse zanimive stvari iz svojega lokalnega okolja. Vsem trem projektom je skupno to, da vsebino ustvarjajo uporabniki sami, kar pomeni, da gre pri vseh projektih za klasična družabna omrežja.

Kako pa se Jazporocam.si razlikuje od drugih družabnih omrežij?
Jazporocam.si je družabno omrežje, prek katerega lahko uporabniki objavljajo prav vse zanimive stvari iz svojega lokalnega okolja. Najzanimivejše so prometne informacije, denimo zastoji na cesti, prometne nesreče, radarji, ali objave športnih dogodkov, fotoreportaže nočnega življenja, izgubljeno/najdeno in drugo ...

Vendar ne gre za klasično omrežje v slogu Facebooka, kjer objave posameznega uporabnika lahko vidijo samo njegovi (virtualni) prijatelji ...
Facebook je družabno omrežje, ki je s stališča uporabnika veliko, kot je velik krog njegovih prijateljev. Vsaka objava na Facebooku je vidna zgolj njegovim prijateljem. In ker prijatelji niso geografsko povezani, so vsebine, ki jih zanimajo, zelo različne. Jazporocam.si pa uporabnikom omogoča, da njihovo objavo vidijo vsi uporabniki portala. Objavljena vsebina bo še posebej zanima za vse uporabnike iz njegove občine (uporabnike iz Ljubljane bo na primer zanimala zapora Dunajske ceste); glavna prednost Jazporocam.si so prav lokalne vsebine.

Zakaj menite, da je prav zdaj prišel čas za tovrstno storitev?
Ljudi zanima, kaj se dogaja v njihovi bližini, in želijo dejavno soustvarjati svoje okolje. Želijo tudi, da se njihovo mnenje ne samo sliši, temveč da tudi pride na pravi naslov. Čas ne bi mogel biti primernejši. Povsod po svetu, še posebej v Evropi, se ljudje združujejo v interesne skupine. Skupno vsem tem skupinam je želja po spremembah. Jazporocam.si ni nič drugega kot orodje v njihovih rokah, saj omogoča, da se njihova objava vidi in s tem veliko lažje pride iz neznanega.

Poleg spletne aplikacije bo za Jazporocam.si na voljo tudi mobilna ...
Ja, poleg spletne aplikacije smo razvili tudi mobilno aplikacijo za operacijski sistem Android, ki bo dejansko najboljše orodje za objavljanje s terena. Naložimo si jo prek spletne trgovine Google Play, se registriramo in že lahko objavljamo svoje novice. Uporabnik lahko objavi karkoli, predvsem pa tisto, kar je po njegovem mnenju zanimivo za njegovo ožjo ali širšo okolico. Objavljena novica ali informacija se lahko, če uporabnik to želi, istočasno pošlje tudi na uporabnikov zid na njegovem profilu na Facebooku. Glavna omejitev pri uporabnikovih vsebinah so žaljive objave ali objave, ki posegajo v zasebnost drugega uporabnika brez njegove vednosti. 

Kako boste ločevali plevel, spam in promocijska sporočila od kredibilnih/dejanskih vsebin?Vsebine bodo namreč soustvarjali bralci, ki bodo postali nekakšni amaterski poročevalci ...
Bistvo uspešnega družabnega omrežja sta svoboda in transparentnost. Če vsebina ne bo izrazito neprimerna, ne bo posebne cenzure. Kot je običajno pri tovrstnih skupnostih, bo tudi na Jazporocam.si moderiranje predvsem v rokah samih uporabnikov. Vsak, ki misli, da je določena vsebina neprimerna, lahko to vsebino in njenega avtorja prijavi administratorju. Ta pa ima možnost, da temu uporabniku za vedno prepove dostop do storitve. Jazporocam.si je nastal kot izrazita potreba po platformi, kjer bi lahko državljani objavljali tako resne kot neresne vsebine, vendar skozi njihove oči resnično vsebine, ki so kredibilne in sestavljajo sliko lokalnega okolja. Trenutno ne poznamo prav nobene storitve na medijskem področju, ki bi to omogočala, zato je Jazporocam.si za uporabnike dejansko prvo takšno orodje. Obstaja veliko forumov ali drugačnih spletnih skupnostih, vendar so njihove vsebine preveč razpršene, da bi imele dovolj dosega v javnosti in s tem zagotovljeno pozornost. Jazporocam.si je narejen tako, da uporabniku najprej ponudi vsebino iz njegovega okolja. Moje mnenje je, da s kvantiteto pride tudi kvaliteta. Ljudje morajo imeti možnost dostopa do mesta, kjer lahko izrazijo svoje mnenje (v obliki slike in/ali besedila) in da, kar je zame ključno, postane objavljanje oziorma izpostavljanje mnenja nekaj običajnega, kot je običaj že zdaj (primer: na Facebooku z določeno vsebino nagovorimo svoje prijatelje).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.