Avto
625 ogledov

Revoz: Delavci bodo plačani kljub temu, da proizvodnja stoji

Revoz Gregor Prebil
Žrtev izsiljevalskega hekerskega napada po vsem svetu in okužbe je bil tudi Revoz. V Novem mestu delo stoji, prav tako v nekaterih Renaultovih tovarnah v Franciji, kjer uporabljajo enak informacijski sitem. V Revozu so za zurnal24.si pojasnili, da je vnovičen zagon proizvodnje predviden v ponedeljek dopoldne.

Zaradi hekerskega napada se je ustavilo delo v nočni izmeni. Vsi računalniki so bili zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini. Višina zahtevane odkupnine je bila 300 ameriških dolarjev v bitcoinih. 

"Težave so bile predvsem na povezavi s Francijo, kjer so se prav tako nekatere Renaultove tovarne soočile z nedelovanjem posameznih podsklopov informacijskega sistema. V Revozu je mobilizirana ekipa strokovnjakov, ki v sodelovanju s centralnimi službami delajo na odpravi napak," so v soboto sporočili iz Revoza.

Zagotovila za začetek proizvodnje še ni

Vodja službe za komuniciranje in javne zadeve v Revozu Nevenka Bašek Zildžović je na vprašanje zurnal24.si, kdaj bo spet omogočeno izdelovanje vozil odgovorila, da naj bi se vnovičen zagon proizvodnje zgodil v ponedeljek dopoldne. V soboto je bila v Revozu načrtovana samo dopoldanska izmena.

"Za zdaj še ne moremo potrditi, ali nam bo uspelo zagotoviti pogoje za nemoteno delovanje v ponedeljek dopoldan, skupina sodelavcev, ki dela na terenu, si vsekakor prizadeva, da bi bilo tako, veliko pa bo odvisno tudi od uspešnosti del v Renaultovih centralnih službah v Parizu," je pojasnila.

Kako velika škoda je nastala? 

Za zdaj škode še ne morejo oceniti, po pojasnilih iz Revoza pa je jasno le, da je prišlo do izpada več kot 400 vozil. Vsi delavci, ki so prišli na delo, tako redno zaposleni kot agencijski, bodo dobili plačilo, še zagotavljajo v Novem mestu.

Kako bo to vplivalo na rok dobave vozil še ni znano. V Revozu so sicer pred kratkim zagnali proizvodnjo prenovljene aktualne generacije clia. Vpeljava clia 4 bo pomenila dvig proizvodnje za do 40 odstotkov, kar pomeni, da se bo letošnja proizvodnja lahko znova približala mejniku 200 tisoč in najbolj zlatim časom Revoza.

Revoz spada med največje slovenske izvoznike, od njega so odvisna številna delovna mesta slovenskih dobaviteljev.

V Sloveniji so lani registrirali 3.854 cliov, kar je daleč največ med posameznimi modeli. Clio je že dolga leta najbolj priljubljen model pri nas. 

Komentarjev 4
  • ode 18:08 14.maj 2017.

    Za to je krivo vodstvo podjetja, ki ni posodabljalo informacijski sistem. Verjetno v Revozu še vse deluje na XP.

  • allstarr111 10:08 14.maj 2017.

    Mater ne kupim renoja, če ne znajo postavit proizvodnjo, logistiko in vodstvo na različne SUB nete, kaj šele lahko pričakujem od njihove avtomatike predvsem razni asistenstki pripomočki pri vožnji ? Fak kaj veš kaj jim vse lahko uide oz jim ...prikaži več že je, enako drugi proizvajalci, mislm da se bo količin elektronike v avtih začela nižati, vsaj pametno bi bilo.

  • partizanka 09:46 14.maj 2017.

    Predlog predsedniku vlade: pošlji svojega sina za en mesec na počitniško delo v Revoz. Najboljše kar v lakirnico Smartov. Ne boš več govoril neumnosti!