Slovenija
16 ogledov

Revščina se širi

Marija Perković s Centra za socialno delo Koper opozarja, da se število prosilce Žurnal24 main
Socialna slika. Vse več prosilcev za denarno pomoč, ki nimajo niti za golo preživetje.

“Letos smo skupno sprejeli tisoč vlog za denarno pomoč, in če povem, da smo jih v celem lanskem letu 3.934, je to potem dovolj zgovoren podatek o tem, kako se kriza dejansko odraža na potrebah prebivalcev našega območja,” pravi Marija Perković, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Koper, in dodaja, da so med najbolj ogroženimi upokojenci z nizkimi pokojninami, ki ne morejo več plačevati rednih stroškov, sledijo pa jim družine, kjer je zaposlen le eden od družinskih članov.

Pomoč tudi zaposlenim
Statistika kaže, da se je število ljudi, ki so lani zaprosili za denarno socialno pomoč, povečalo za 27,6 odstotka. Še bolj pa se povečanje čuti na področju enkratne in izredne denarne pomoči, in sicer za kar 37 odstotkov. Lani je izredno denarno socialno pomoč dobilo 1.422 prejemnikov, v obdobju od 1. januarja do 1. marca letos pa že 344.

Hkrati z rastjo števila brezposelnih se veča tudi število tistih zaposlenih, ki se sprašujejo, kako preživeti do konca meseca. “Opažamo, da so med prejemniki denarne socialne pomoči tudi zaposleni posamezniki in družine. Prav tako pa ugotavljamo rast števila otrok, ki živijo v družinah, ki prejemajo denarno socialno pomoč,” razlaga Perkovićeva.

Za ogrevanje, za preživetje
Po njenih besedah vse več ljudi prosi za pomoč pri plačevanju računov za ogrevanje in celo za golo preživetje. Reševanje materialnih stisk pa je v večji meri odvisno od pomoči CSD, saj Karitas in Rdeči križ lahko pomagata le v manjši meri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.