Slovenija
29 ogledov

Rezal bo avstralski stroj

Predor Markovec. Julija začetek vrtanja, miniranje še ni izključeno.

“Dogovorjeno je, da z izolske strani dela tečejo normalno, s koprske pa je v pripravi zelo zahtevna mehanizacija za rezanje hribine, ki se zdaj pripravlja za transport iz Avstralije,” pojasnjuje Marjan Ortar, nadzorni inženir iz družbe DRI upravljanje investicij (prejšnji DDC).

Stroj za rezanje iz Avstralije – v Evropi drugih trenutno ni na voljo – naj bi v Koper prispel sredi junija, v začetku julija pa pričakujejo vrtanje s koprske strani predora Markovec.

Miniranje traja manj časa
Še vedno pa ni dokončno izključena možnost, da bi tudi s koprske strani izvajalec Alpine Bau izkopaval material z rahljanjem hribine z razstreljevanjem, če se bo izkazalo, da je tako bolje in v soglasju s prebivalci.

Moteči vplivi so pri razstreljevanju bistveno krajšega trajanja kot rezanje hribine. Rezanje bo potekalo 24 ur na dan, kar pomeni velik vpliv na življenje krajanov. Danes je tehnologija tako napredovala, da se stolpnica ob stolpnici ruši z razstreljevanjem, zato je ta strah ob miniranju prevelik,” meni Ortar.

Rok izvedbe ostaja enak
Pogodbeni rok izvedbe, september 2012, sicer za zdaj ostaja, ni pa nujno, da ne bo sprememb, saj gradnja s koprske strani stoji že od novembra.

Patrik Peroša, predsednik Krajevne skupnosti Žusterna, novico o nadaljevanju gradnje pozdravlja, saj si tudi sami krajani Žusterne želijo čimprejšnji konec gradnje. Ob tem so zadovoljni, da je Alpine Bau krajanom prisluhnil in bo izkop izvajal z vrtanjem, ki je tudi določeno z državno uredbo. “Pripravljeni smo proučiti tudi druge rešitve, vendar izključno pod pogojem, da se prikažejo vzporedno, v obdobju enega dneva, na način, da bi bila možna neposredna primerjava,” pravi Peroša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.