Slovenija
33 ogledov

Rezerve so izpuhtele

Poslovni direktor SBC Marjan Ferjanc in Ivan Žuran, vodja Centra za bolezni ožil Žurnal24 main
Splošna bolnišnica. S skoraj milijonsko izgubo, a optimističnimi načrti.

''Pred nami je težko obdobje in lahko se zgodi, da bomo kljub širitvam programov zabredli v še večji minus, saj rezerv ni več. Zdaj je na potezi zdravstvena zavarovalnica in upam, da bomo še deležni kakšnega obračuna. Trenutno namreč pravila določajo, da preseganje programov ni plačano, če pa dokažemo, da smo s tem bistveno skrajšali čakalne dobe, bi nam zavarovalnica še lahko kaj priznala,'' pravi Marjan Ferjanc, poslovni direktor Splošne bolnišnice Celje (SBC). Trenutno kaže, da bo SBC leto končala s skoraj milijonskim primanjkljajem.

Edini v Sloveniji
Dosežki. V SBC se lahko letos pohvalijo z uvedbo robotske kirurgije, centrom za bolezni ožilja, ki je edinstven v Sloveniji in ponuja celovito zdravljenje obolenj ožilja, pa tudi z začetkom vstavljanja stalnih srčnih spodbujevalnikov.

Radi bi enotno urgenco
Vzrok za tako visok minus naj bi bilo predvsem nižanje cen zdravstvenih programov zadnji dve leti, medtem ko temu niso sledile cene potrošnega materiala. Kljub temu za zdaj ne odstopajo od smelih načrtov. ''Pripravljamo razpisno dokumentacijo za nadomestno novogradnjo, vredno kar 44 milijonov evrov. Trenutno smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, gradnja pa bi se začela leta 2012. V tem sklopu bi bila tudi enotna urgenca,'' pove Ferjanc.

Strokovna direktorica SBC Frančiška Škrabl Močnik k temu doda, da želijo narediti regijski urgentni center v sodelovanju z javnimi zavodi Velenje, Vojnik, Šentjur in Laško. ''Naš cilj je, da bi del osnovne dejavnosti združili na enem mestu in bi nujno medicinsko pomoč od 18. do 6. ure ponujali le v Celju,'' pojasni Škrabl Močnikova, ki se bo z direktorji omenjenih zavodov o tem pogovarjala ta četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.