Slovenija
13 ogledov

Rezidenca za tuje umetnike

Cankarjeva. Začasno ustvarjalno zatočišče bo prva dva gosta dobilo danes.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo v sredo odprl Rezidenčni center Cankarjeva, ki bo namenjen vrhunskim tujim umetnikom. Prva – nemški pisatelj Mathias Göritz in norveški dirigent Ragnar Rasmussen – se bosta vanj vselila danes, ostala pa bosta največ dva tedna.

Do osem hkrati
Prostori centra na Cankarjevi ulici so v lasti države, JSKD pa je za njihovo obnovo namenil 200 tisoč evrov. Na skupno 400 kvadratnih metrih površin so dve stanovanji, ki imata skupno sto kvadratnih metrov, predavalnica, dvorana, atelje in knjižnica. Hkrati lahko v centru biva osem ljudi.

“Ocenjujemo, da bodo vzdrževanje in stroški okoli 30 tisoč evrov, v kar niso vštete štipendije, ki jih moramo še doreči,” pravi direktor JSKD Igor Teršar. Rezidente bodo izbirali prek mednarodnih razpisov, pri čemer bo prvi objavljen še letos. Glavna merila bodo avtorjeva uveljavljenost in perspektivnost ter izkazano zanimanje za slovensko književnost in kulturo.

“Stroškov bivanja za goste ne bo, kupovali pa si bodo hrano in pijačo. V zameno bodo pustili umetniško delo ali vodili kakšen program ali delavnico,” še pravi Teršar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.